26. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiiltelefon suurendab ajuvähi riski

Inimestel, kes on kasutanud mobiiltelefoni kauem kui kümme aastat, tõuseb vähemalt kahe erinevat tüüpi ajuvähi risk.

Sellisele järeldusele jõudis seitsmes riigis - USAs, Soomes, Rootsis, Taanis, Suurbritannias, Saksamaal ja Jaapanis tehtud 16 erineva uuringu kokkuvõte.

Mobiiltelefon on nagu raadiosaatja - telefoniga rääkimise ajal levivad aparaadist madalsageduslikud lained. Samuti edastab telefon väga madala sagedusega laineid siis, kui telefon on ooterežiimil. Kõne ajal on raadiolaineid edastav antenn kasutaja ajule väga lähedal ning ajus neeldub märkimisväärne kogus elektromagnetilist energiat.

Debatt mobiiltelefonide ohtlikkuse või ohutuse üle on kestnud aastaid. Telefonitootjad ning tervishoiuspetsialistid on kinnitanud, et telefonides kasutatav tehnoloogia on ohutu, kuid äsjane uuring tõestas vastupidist.

Rootsi Karolinska haigla onkoloogiaosakonnas võrreldi 16 erinevat eri riikides tehtud uuringut, kus oli vaadeldud mobiiltelefonide ja ajuvähi seoseid. Rootslaste järeldused olid järgmised: kahte tüüpi ajuvähkide - kuulmisnärvi neuroomi ja glioomi üldine risk tõusis, aga rohkem tekkis kasvaiad sel ajupoolel, kus telefonikasutaja tavaliselt oma aparaati hoidis.

Vaadeldud erinevate uuringute puhul ilmnes, et neli uuringut oli leidnud kuulmisnärvi neuroomi haigestumisse kasvu inimeste puhul, kes on mobiiltelefoni kasutanud üle kümne aasta.

Kuulmisnärvi neuroom on tavaliselt aeglase kasvuga, kuid kasvades hakkab suruma närvidele, mis mängivad olult rolli kuulmises ja tasakaalu hoidmisel. Selle kasvaja tundemärkideks võivad olla kuulmiskadu, uimasus, tasakaaluhäired ning undamine kõrvades. Üksikutel juhtudel võib tuumor kasvada nii suureks, et muutub eluohtlikuks.

Teadlased oletavad, et kuulmisnärvi neuroom võib olla märguandjaks üldisest ajukasvajate riski kasvust, sest just kuulmisnärvi piirkond saab telefoniga rääkimise ajal telefonist lähtuvaid laineid kõige suuremas koguses. Mobiilikasutajate kasvajad olid ka mõõtmetelt märgatavalt suuremad.

Glioom on ajukasvaja, mis areneb gliaarakkudest, kuid seda võib esineda ka seljaajus või mujal närvisüsteemis.

Uuring ei järelda, et mobiiltelefoniga rääkimine põhjustab ajuvähki, vaid osutab sellele, et telefoni pikaajaline kasutamine tõstab teatud tüüpi ajuvähkide statistilist riski. Siiski kõlab soovitus, kasutada telefoni kõrva äärde tõstmise asemel kõrvaklappi ja mikrofoni mõistlikuna neile, kes peavad väga palju telefoniga rääkima.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755