3. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toshiba toob turule metanoolil töötava pleieri

Jaapani firma Toshiba tutvustas eile Gigabeat nimelise pleieri prototüüpi, mille toiteelement töötab metanooliga. Pleier patareisid ei kasuta, vahendas CyberSecurity.ru.

Uudistoote esitlus toimus Jaapanis tehnikanäitusel Ceatec. Toshiba Display Devices and Components tegevdirektori Fumio Ueno sõnul jätkub 10millimeetrise läbimõõduga metanool-kütteelemendist, et pleier töötaks 10 tundi. Võrreldes tavaliste patareidega on metanool-kütteelemendid tunduvalt energiamahukamad. Kui hakata neid massiliselt tootma, muutuvad nad ka odavamaks.

DMFC (direct methanol fuel cell – toim., vaata siit) kütteelement toodab elektrienergiat metanooli, vee ja õhu koosmõjul. Toshiba andmetel on selle väljaarendamisele kulunud juba mitu aastat.

DMFC kütteelemente võidakse tootma hakata juba tuleva aasta alguses. Siiani on tootmise algust edasi lükanud kaks asjaolu: kallidus ning keeld sõita metanooliga lennuki pardal. Hiljuti muudeti aga lennundusregulatsioone ja lubati kuni 100milliliitriste metanooli konteineritega lendamist.

Koos pleieri esitlemisega tutvustas Toshiba ka spetsiaalset DMFC kütteelemendi laadimise seadeldist. See meenutab tulemasinate täitmiseks kasutatavat gaasiballooni, mis sisaldab gaasi asemel metanooli.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755