9. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA aktsiaturud: Google tegi ajalugu

Üsna kahvatul USA aktsiaturul säras eile tähena otsingumootorifirma Google, mille aktsia hind kerkis esmakordselt ajaloos üle 600 dollari taseme.

Päevasiseselt käis aktsia hind koguni 610,26 dollaril, päeva lõpuks aga taandus see 609,62 dollaril, mis on 15,57 dollarit ehk 2,6 protsenti reedesest sulgemishinnast kõrgemal. Viimasest 12 kauplemispäevast on aktsia hind lõpetanud uuel rekordtasemel tervelt kuuel. See näitab, et investorid usuvad, et ettevõte annab teada väga headest kolmanda kvartali tulemustest. Eile lisas aktsiale püssirohtu ajaleht The New York Times, mis kirjutas, et ettevõte plaanib laiendada oma online reklaamiprogrammide võimalusi ning võib välja tulla mobiiltelefonide jaoks välja töötatud programmidega juba sel aastal.

Need, kes on julgenud Google’i aktsiatesse kohe algusest peale investeerida, on olnud või sees. Ettevõte läks börsile 2004. aasta augustis ning selle hind on avaliku aktsiaemissiooni (IPO) hinnaga võrreldes kerkinud enam kui seitse korda. Oma 190 miljardi dollariga (2,1 triljoni krooni) on ettevõte suurema turuväärtusega kui maailma suurim jaekaubanduskett Wal-Mart, karastusjookide tootja Coca-Cola, arvutigigandid Hewlett-Packard ning IBM.

Kõige suuremat kasu on lõiganud muidugi ettevõtte asutajad 34 aastased Larry Page ning Sergei Brin, kelle varanduse väärtus on kasvanud kummalgi pea 20 miljardi dollarini, kirjutab uudisteagentuur AP.

Uudisteagentuur Bloomberg teatel oli esimeseks analüütikuks, kes tõstis Google’i aktsia hinnasihi 600 dollarile Heath Terry Credit Suisse’ist, kes tegi seda juba möödunud aasta novembris. 500 dollarilt 600le kerkimiseks kulus aktsial aega kümme ja pool kuud. Eelmise saja dollari võrra tõusmiseks kulus aktsial üle aasta.

Investeerimispanga Bear Sterns analüütik Robert Peck teatas 5. oktoobril, et ettevõtte aktsia hind kerkib 700 dollaril 2008. aastal.

Google’i aktsia hinna uus verstapost andis ilmselt toetust kogu tehnoloogiasektorile. Kui Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 0,16 protsendi võrra 14043,73 punktile, siis peamiselt tehnoloogisektorit iseloomustav Nasdaqi koondindeks kerkis 0,25 protsendi võrra 2787,37 punktile ja Apple’i aktsia hind hüppas koguni neli protsenti 167,91 dollarile.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755