24. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas ära tunda võltsitud elektroonikat?

Uue iPod? Olete kindel, et ehtne? Kui iPod, kuhu peaks mahtuma sadu laule, teatab pärast teist laulu, et mälu on täis ning keeldub akut laadimast, siis on tegu haleda pettusega. Jah, selle iPodi eest küsis Hiina kaupmees tõesti vaid 160 krooni, aga kahe laulu eest oli seda siiski lõpmata palju.

Wiredi vahendusel viis nõuannet, kuidas võltsinguid ära tunda:

1. Kõige rohkem võltsitakse MP3-mängijaid, mäluseadmeid, mängukonsoole ning mobiiltelefone, aga ka sülearvuti akusid ning kettaseadmeid. Reegel, kui toode on väike ja menukas, siis on ta menukas ka võltsijate seas.

2. Enne ostu tee pisut kodutööd. Tootjad on võltsinguhoiatusi avaldanud ka internetis. Ametlike müüjate nimekirja leidmine pole samuti keeruline. Samuti peaks pakendil olema turvamärgistus.

3. Kui hind on alla 80 protsendi tootja poolt soovitatud jaehinnast, on kindel, et tegu on võltsinguga.

4. USAs tabatud võltskaubast 81 protsenti pärines Hiinast. Sellel maal kaupu ostes ning sealt toodu puhul tasub olla ettevaatlik.

5. Kui seade keeldub ühtäkki töötamast, logod on nihkes või lohakalt paigaldatud, kasutusjuhis kubiseb kirjavigadest, võib kindel olla, et olete end petta lasknud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755