16. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene oligarhi firma ihub osalust TeliaSoneras

Vene oligarhi Mihhail Friedmani impeeriumi kuuluv telekommunikatsioonifirma Altimo on valmis loovutama osaluse eest TeliaSoneras kontrolli Venemaa suuruselt kolmandas mobiilsidefirmas Megafon.

„TeliaSonera jaoks on suur vahe, kas omada Megafonis enamusosalust või täit kontrolli,” ütles sel nädalal Barcelonas toimunud investeerimiskonverentsil Altimo finantsjuht Teijo Pankko.

Pankko sõnul on üks võimalus selleks Altimo 25%se osaluse vahetamine Megafonis vähemusosaluse vastu Telia Soneras. TeliaSonerale kuulub praegu 44% Megafoni aktsiatest.

Pankko sõnul käivad diskussioonid, kuid läbirääkimisteks ta seda ei nimetanud. Ka TeliaSonera juht Lars Nyberg möönis diskussioonide toimumist.

Ainult aktsiavahetuse korral saaks Altimo oma 25%se osaluse eest ca 10%se osaluse TeliaSoneras, kirjutas Rootsi majandusuudiste portaal di.se. Sellega oleks Altimo Rootsi ja Soome riigi järel TeliaSoneras kolmas suurim omanik.

„Usun, et TeliaSonera peab diskussiooni Alfa Group/Altimoga, kuid kindlasti on sellele ka vastuseis, et Vene oligarhist võiks saada nii suur omanik. Elu on näidanud, et Alfa Group võib suuromanikuna üsna problemaatiline olla. Neil on ju tendents lahendada kõik küsimused juriidiliste keerdkäikude kaudu,” kommenteeris di.se-le Kaupthing Banki analüütik Stefan Pettersson.

„Arvan, et TeliaSonera peab riski liiga suureks, kui vaadata milliseid koostööprobleeme on (Norra telekommunikatsioonifirmal) Telenoril olnud Altimoga Ukrainas. Ainult üks suur juriidiline vaidlus kõik,” ütles Handelsbanken Capital Markets analüütik Bengt G Mölleryd.

TeliaSonera uuele juhile Lars Nybergile oleks see suur võit, kui ta suudaks Alfa Groupiga ära lahendada omandivaidlused Megafonis ning Türgi teleoperaatoris Turkcell. Suur osa TeliaSonera tuludest tuleb edaspidi just nendelt arenevatelt turgudelt. TeliaSonera viimases majandusülevaates kasvas kasum vähemusosalusest Megafonis ja Turkcellis 50% 1,8 miljardile Rootsi kroonile.

TeliaSonera on Eesti Telekomi suuromanik.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755