8. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mart Laar: Eesti majandust ähvardab stagnatsioon

Sõnades teadmismahuka tootmise poole püüdlevat Eestit ähvardab tegelikult majanduse stagneerumine, ütles ekspeaminister Mart Laar.

Tänasel Microlinki ja Oracle’i ühisseminaril esinenud Laar viitas Tartu Ülikooli teadlaste poolt koostatud Arengufondi hiljutisele raportile. "See annab Eestist üsna masendava pildi. Peamine tõdemus on see, et tootlikkus on madal ja just aladel, mida seostuvad innovatsiooni või teadmismahuka tootmisega," sõnas ta.

Laari sõnul ei lähe pilt ka paremaks. Võrreldes viimast nelja-viit aastat, siis pilt läheb hullemaks, meie mahajäävus suureneb, kinnitas poliitik.

Teadmismahukas tootmine Eestis on selle raporti alusel olematu. Oma sõnul innovatiivse Euroopa suunas liikuv Eesti on tegelikult vaikselt, aga üsna kindlalt astumas Kreeka rada. See toob kaasa majanduse stagnatsiooni, väitis Laar.

Eesti majandust ja konkurentsivõimet üleval hoidnud eelised on kadunud. Eesti pole enam odava tööjõuga riik, Euroopa fondide ja euroliitu astumise efekt hakkab kaduma, loetles Laar.

Samal ajal tugevneb ümberringi konkurents. Mitmed uued ja ka vanad ELi liikmesriigid reformivad oma majandust vähemalt sama radikaalselt kui omal ajal Eesti seda tegi ning üritavad asju teha isegi paremini, kui Eestil õnnestus.

"See viibki tulemusele, et pisitasa on Eesti hakanud tegema taandarengut. Nüüd me ei liigu enam üles, vaid alla. Mitte palju, kuid vaadates üldist trendi pole see midagi sellist, mis meile paremat tulevikku toob," sõnas kahekordne ekspeaminister.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474