27. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsikommentaar: tehnoloogiasektori võitjatest said kaotajad

USA aktsiaturud võtsid pärast paari esimest nutust tundi järsult pöörde paremuse poole ning olulisemad aktsiaindeksid lõpetasid päeva enam kui pooleprotsendilises plussis.

Dow Jonesi tööstusekeskmine kerkis 114,7 punkti ehk 0,91 protsendi võrra 12684,92 punktini. Kuna USA investorid jälgivad peamiselt indeksi liikumist punktides, siis on märkimisväärne, et tegemist oli teise järjestikuse enam kui sajapunktilise tõusupäevaga.

Positiivse pöörde põhjustajaks oli arvutigigant IBM, kes teatas et kavatseb osta 15 miljardi dollari väärtuses aktsiaid tagasi. Aktsia hind kerkis 3,9 protsenti 114,38 dollarini, ettevõtte turuväärtus on 157 miljardit dollarit.

Kuna IBMi teade näitas, et leidub ettevõtteid, kellel jätkub taolisteks aktsioonideks piisavalt finantsjõudu, olid tõusu eesotsas teised tehnoloogiasektori raskekahurvägi. Dow Jonesi tööstuskeskmise koosseisu suuremateks tõusjateks olid IBM, mikrokiipide tootja Intel ning arvutitootja Hewlett-Packard.

Hoopis vastupidised on aga lood tehnoloogiasektori viimaste aastate staaraktsiatega. Eile kukkus internetifirma Google aktsia hind pea viis protsenti 464,19 dollarini olles päevasiseselt miinuses isegi 7,6 protsenti. Uuringukeskus comScore andmetel on Google’il langenud kõvasti makstud reklaamidele tehtud klikkide arv. Eelmisel aasta novembri alguses 747,24 dollarini kerkinud aktsia hind on vähem kui nelja kuuga kaotanud 38 protsenti oma väärtusest.

Sama kehvasti on käinud ka tehnoloogisektori teiste viimaste aastate võitjate käekäik. Nii on Nasdaqi koondindeksi eelmise aasta tõusjate eesotsas olnud Amazon.comi aktsia hind kukkunud aasta algusega võrreldes 22 protsenti ning Apple’i aktsia koguni 40 protsenti. Nasdaqi 2006. aasta staari ning möödunud aastal üheksa kuuga kaks ja pool korda kerkinud navigatsiooni- ning positsioneerimisseadmete tootja Garmini aktsia on aasta algusega võrreldes kukkunud kolmandiku võrra.

Veel hiljutised võitjad on vähem kui kahe kuuga muutunud kaotajateks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755