8. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevaatust libafailid!

Vähemalt pool miljonit inimest on netist muusikat või filme alla laadides sattunud libafailide lõksu, väidab arvutiturvalisusega tegelev firma McAfee.

Pealtnäha on tegu muusikafaili, videolõigu või isegi täispika filmiga ja selliseid faile on failivahetuskeskkondades ohvreid ootamas lademete kaupa, vahendas BBC.

Praegune libafailide puhang on McAfee teatel siiski suurim, mida on nähtud viimase kolme aasta jooksul.

Kes libafaili enda arvutis käivitada püüab, satub reklaamiakende tulva alla ning seab tõsisesse ohtu oma arvuti turvalisuse. Eriti rohkelt on libafaile leitud seoses eDonkey ja Limewire failivahetusvõrgustikega. Faili allalaadijal palutakse installeerida codec, mis sobib selle meediafaili mahamängimiseks. Tegelikult on tegu troojalasega, mis installeerib arvutisse reklaame levitavat tarkvara.

Tihti on selliste failide pealkirjad kirjutatud mitmetes keeltes, et tõmmata võimalikult paljude kasutajate tähelepanu. Pealkiri võib viidata mõnele muusikapalale, pornole või siis menufilmi täisversioonile.

Üks ohumärk on ka see, kui fail nõuab, et selle mängimiseks tuleb installeerida eraldi tarkvara või on failiga kaasas eraldi mp 3 mängija, mis mängib ainult sellega seotud faile.

McAfee teatel on selliseid faile leitud viimase nädala jooksul rohkem kui poolest miljonist arvutist, kuid vaid kümnendik kasutajatest oli lasknud enda arvutisse installeerida codeci ning jäänud reklaamiakende tulva alla. Ohus on ainult need, kelle arvuti töötab Windowsi operatsioonisüsteemiga.

Mõned näiteid libafailide nimede kohta:

girls aloud st trinnians.mp3

changing times earth wind .mp3heartbroken fast t2 ft jodie.mp3meet bambi in kings harem.mp3paralyized by you.mp3

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755