27. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miljardikäibega Wendre ihkab börsile

Eesti üks edukamaid tekstiilitööstusi AS Wendre kaalub järgmise kolme aasta jooksul börsile minekut, et teha investorite rahaga suuri tegusid piiri taga.

"See pole mitte ainult tühi jutt, tahame pankadele laenamises natuke konkurentsi anda," kinnitas ettevõtte omanik Peter Hunt. "Lähiajal paneme pikemad plaanid paika."

"Kui räägime 100 miljoni kroonisest investeeringust, siis pole ilmselt mõtet börsile minna," lisas Wendre tegevjuht Vahur Roosaar. "Aga kui juba 500 miljonist või miljardist, siis on asjal hoopis teine mõõde."

Uus vabrik kaugele läände

Mehed vihjasid, et plaanis on kas ehitada või osta uus tekstiilivabrik, aga mitte Eestis. "On mitu alternatiivi, aga kindlasti on fookuses lääneriigid ja päris kaugel läänes," sõnas Peter Hunt. "Ja võib hoopis üle mere ka minna, et mitte midagi kindlalt välja öelda."

Eesti Rõiva- ja Tekstiililiidu esimehele Meelis Virkebaule tuleb Wendre börsiplaan üllatusena. "Just eelmise nädala lõpus kohtusin Wendre juhtkonnaga, aga rääkisime kõigest muust kui börsile minekust," sõnas Virkebau, kes peab Wendret üheks positiivsemaks näiteks Eesti tekstiilitööstusest. "Hea mõte iseenesest ja mulle tundub, et Wendre oma tormilise arenguga tahab kaasata investeerimishuvilisi igalt poolt."

"Eesti majanduse suuruse kohta võiks meil börsil küll rohkem ettevõtteid olla," hindas Tarkinvestor.ee analüütik Kristjan Lepik Wendre mõtte teretulnuks. "Eks Normaga oleks sama asi - kui nad börsil poleks, kes ikka huvituks mingist ettevõttest, kes kuhugi Venemaale turvavöösid teeb."

Toom: ostaksin aktsiaid

Wendrega samas sektoris tegutseva ASi Toom Tekstiil omanik Illimar Toom peab Wendre börsimõtet jumekaks. "Mul ei ole küll siiani ühegi börsiettevõtte aktsiaid, aga võib-olla ostaksin isegi Wendre aktsiaid," sõnas Toom. "Wendre on valmis börsile minekuks."

LHV Balti analüüsiosakonna juht Erki Kert tunnistas, et Wendre talle ettevõttena eriti tuntud ei ole, kuid nõustus Lepikuga - paari aasta perspektiivis oleks iga uus tulija börsile oodatud.

Wendre on tööandja ka Hiinas ja Poolas

AS Wendre ei piirdu tootmises pelgalt Eesti tööjõuga, tööd antakse inimestele ka Poolas ja Hiinas asuvates vabrikutes.

Umbes poolteist aastat tagasi ostis Wendre Poolas Saksa piiri ääres asuva tekstiilivabriku, kus praegu töötab 130 inimest. Plaanis on lisaks juba tehtud investeeringutele turgutada ettevõtet veel 100 miljoni krooniga ning sügisel alustada ka suletekkide-patjade tootmist.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474