30. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suured IT-visionäärid: Personaalarvuti isa Don Estridge

Philip Donald Estridge’i suurim saavutus on personaalarvuti kontseptsioon. Tema juhtimisel ehitatud esimene IBMi personaalarvuti muutis dramaatiliselt arvutitööstust. PCst sai kiiresti tarbeeseme, mis leidis koha igas kodus.

Otsustava tähtsusega asjaoluks oli valiku langetamine avatud arhitektuuri kasuks. Personaalarvuti sai kokku panna paljude erinevate tootjate tehtud komponentidest, mille tagajärjel kujunes välja tänapäevane arvuti riistvaratööstus.

Estridge’i kätte näidatud suund sai peagi standardiks ning tänaseks on müüdud miljardeid IBMi personaalarvuti tüüpi arvuteid. Kui Estridge 1980. aastal PC arendamisega alustas, töötas tema alluvuses 14 inimest. Viis aastat hiljem aga juba 10 000 ning IBMi vastava divisjoni kasum oli jõudnud nullist nelja ja poole miljardi dollarini.

Paraku ei näinud Estridge siiski oma idee tõelist massidesse jõudmist, sest hukkus 1985. aastal 48-aastasena lennuõnnetuses.

Alusta lugemist siit: Jack Kilby ja Robert Noyce

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755