19. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siberi kohus mõistis Norra firmalt välja 29,8 miljardit krooni

Siberi kohus mõistis Norra telekomile kuuluvalt firmalt Telenor välja 29,8 miljardi krooni Vene mobiilioperaator VimpelComi kasuks. Otsus on näide ebatavalisest juriidilisest praktikast, mis võib välisinvestorid ära hirmutada.

Telenorile kuulub 29,9% VimpelComist, 44% operaatorist on kohalikele investoritele kuuluva Alfa Groupi telekomi haru Altimo omanduses.

Telenori esindajate sõnul kaebavad nad Hantõ-Manssiiski arbitraažikohtu otsuse edasi. Otsuse kohaselt olevat Norra firma viivitanud VimpelComi 2,446 miljardi krooni suurust tehinguga Ukraina mobiilioperaatori ostmiseks ning põhjustanud sellega rahalist kahju, kirjutas The Moscow Times.

Norralaste sõnul on kohtu tegevus mõistatuslik kuna kogu protsessil oli palju protseduurilisi ebareeglipärasid ning nõutud kompensatsioon oli üle 12 korra suurem kui kogu tehingu väärtus, mille pärast üldse kohtusse mindi.

Telenori esindajad ootasid seitse tundi kohtumajas

Selle tipuks tegi hagi menetlev kohtunik otsuse teatavaks kell 2 laupäeva hommikul, pärast seda, kui ta oli jätnud Telenori advokaatide grupi ja esindaja seitsmeks tunniks kohtumajja ootama, samas kui vaheaeg pidi kestma vaid 30 minutit.

Kohtuhagi esitas Briti Neitsisaartel registreeritud firma Farimex Products, millele kuulub 0,002% VimpelComi aktsiatest. Kohtu otsuse järgi tekitas Telenor VimpelComile kahju, kui viivitati 2005. aastal tehinguga mobiilifirma Ukrainian Radio Systemsi ostmiseks ning rahuldas hagi, määrates kompensatsiooni suuruseks siiski algselt soovitud 60,6 miljardi asemel 29,8 miljardit krooni.

Farimex esitas sama kaebuse ka Alfa Altomo ning teiste seotud firmade, sealhulgas ka Hantõ-Manssiisikis registreeritud CT-Mobile, vastu, kuid kohtunik leidis, et teised firmad ei ole süüdi.

Telenori esindajad usuvad, et Farimex on seotud Alfa Groupiga. Viimane ei ole selle väitega nõus, kuid siiski toetab Farimexi hagi.

Analüütik: Venemaa on koht, kus on raske äri teha

2005. aastal oli Telenor Ukrainian Radio Systemsi ostu vastu, sest firma oli tugevasti üle hinnatud ning ostul ei olnud ärilist mõtet. Lisaks ei teanud Telenor, kes täpselt on müüjad. Lõhe Ukraina strateegias oli ka Telenori ja Alfa koostöö lõppemise põhjuseks.

Kõnealusel perioodil kasvas mobiiltelefonide kasutajate hulk Ukrainas 50%lt 75%ni elanikkonnast ning kui tehing oleks varem tehtud, oleks VimpelCom praegu Ukraina suuruselt kolmas mobiilioperaator, leidis VimpelComi juhatuse liige.

„Sellised juhtumid ja risk nende kordumiseks on suurim põhjus peale korruptsiooni, miks välisinvestorid on ikka veel väga vastumeelse suhtumisega Venemaal tegutsemisse, kuigi nad ootavad siin paremaid kasvuvõimalusi kui Hiinas või Indias,“ ütles UralSib`i peaanalüütik Chris Weaferm.

„See kindlasti meenutab välisinvestoritele, et Venemaa on koht, kus on raske äri teha ning partnerlussuhted Vene investoritega peavad olema ettevaatlikumad kui partnerlus muude riikide investoritega,“ kommenteeris Weafer kohtuotsust.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755