28. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailmas olemasoleva digitaalse info hulk ületab 369 eksabaiti

Me elame analoogajastu loojangul, kuid sellegipoolest ei tasu vanu paberfotosid minema visata. Need võivad küll aja käigus veidi tuhmuda, kuid teil on võimalik neid näidata nii lastele kui lastelastele. Eeldusel, et teie kodu ei taba tulekahju või uputus.

Digifotodega on lugu teine. Teie kõvakettal leiduv fotokogu võib muutuda kasutuks, kui välja tuleb uus arvutipõlvkond, mis vana tüüpi failidega enam midagi peale ei oska hakata.

Illinoisi ülikooli arvutiteadlane Jerome P. McDonough ütles LiveScience’ile, et maailmas on hetkel 369 eksabaiti digitaalset informatsiooni ning seda lisandub pidevalt juurde. Üks eksabait on kvintiljon baiti, ehk 1, millele järgneb 18 nulli. Ehk püüdke ette kujutada, et üks eksabait on 50 000 aastat kestev film, mis on salvestatud DVD-kvaliteedis filmina. Või teine näide: kõik sõnad, mida maakeral elanud inimesed on kunagi välja öelnud, moodustavad infohulga, mis on umbes 5 eksabaiti.

Kui te kaotate oma e-mailide arhiivi, tähendab see aga sisuliselt seda, et teil pole enam olemas jälge selle kohta, mida te olete teinud viimasel aastakümnel.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052