6. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sülearvuti 20 dollari eest – võimatu?

India tutvustas sel nädalal sülearvuti prototüüpi, mis nende sõnul hakkab maksma vaid 20 dollarit ehk veidi üle 200 krooni. Nime Sakshat kandev masin on mõeldud India tudengitele, kellel puudub ligipääs internetis leiduvatele õppematerjalidele. Ekspertide sõnul on aga nii odava sülearvuti valmistamine võimatu.

Odavate sülearvutite teerajajaks on projekti One Laptop per Child (OLPC) masin XO. Kuigi algselt loodeti arvuti müügile tuua hinnaga 100 dollarit, maksab see hetkel 188 dollarit. Mittetulunduslik sihtasutus loodab tulevikus viia hinna siiski 100 või isegi 75 dollarini, kuid 20 dollarit maksva arvuti ehitamine on endise OLPC tarkvarajuhi Jim Gettyse sõnul võimatu, kirjutas Technology Review.

"Ma ei mõista, kuidas sellise hinnaga üldse midagi ehitada on võimalik,“ ütles Gettys. „Juba paljud arvuti osad maksvad 20 dollarit, rääkimata kogu komplektist.“ Ta lisas, et isegi suurtes kogustes ostes maksavad odavaimad kuvarid üle 20 dollari, puutepadjad ja klaviatuurid maksavad 5 ja 10 dollarit tükist, mälu ja protsessorid aga veel tunduvalt rohkem.

Sakshati tutvustas India haridusministeerium teisipäeva hommikul Indias Tirupatis. Nende aruande kohaselt on arvutil kahe gigabaidine RAM ning juhtmeta internetiühendus. Arvuti vajab suhteliselt vähe energiat ning tuleb Indias müügile poole aasta jooksul. Ekspertidele andis aga aruanne rohkem küsimusi kui vastuseid.

Projekti juhtinud India haridussekretär R. P. Agrawal ei vastanud kirjadele ning ametlikud internetis kättesaadavad andmed arvuti kohta puuduvad. Aruannete kohaselt valmis arvuti aga India Vellore tehnoloogiainstituudi, Bangalores asuva India teadusinstituudi ja Madrases asuva India tehnoloogiainstituudi mitme kuu pikkuses koostöös.

OLPC asustaja Nicholas Negroponte oli hinna suhtes samuti skeptiline. „Sooviks väga, et 20-dollariline hind oleks tõsi,“ kirjutas ta. Ta lisas, et kui see hind oleks tõele lähedanegi, oleks tegemist suure läbimurdega ka OLPC projekti jaoks, mille eesmärgiks on õpilased üle maailma odavate arvutitega varustada. „Tehnilised andmed näitavad, et arvuti on väga algeline, kuid see poleks üldse oluline,“ lisas ta.

Princetoni ülikooli arvutiteadlane Vivek Pai, kes töötab välja arvutisüsteeme arengumaade jaoks, sõnas, et 20 dollari juures oleks usutavam televiisoriga ühendatav süsteem. Pärast pressiteate lugemist lisas ta, et uus sülearvuti võib sobida e-raamatute lugemiseks, kuid arvutina pole sellest ilmselt asja.

Arvuti hinnast ja võimetest hoolimata näitab projekt India valitsuse muutunud suhtumist. 2006. aastal kritiseeris India haridusminister Sudeep Banerjee OLPC projekti ning ütles: „Vajame pigem klassiruume ja õpetajaid kui peeneid mänguasju.“ Sakshat-projekti eesmärgid on aga OLPC eesmärkidele väga sarnased.

Sülearvutid võivad nii odavad olla ka valitsuse subsiidiumite tõttu. Ajalehes Times of India avaldatud artiklis kirjutati, et valitsusagentuurid rahastavad projektiga seotud infrastruktuuri.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755