17. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elion peatas internetiliikluse TIXis

Elion peatas internetiliikluse (peering) vahetamise sõlmpunktis Tallinn Internet Exchange (TIX), mis on muutnud internetiühenduse pakkumise oma klientidele osapoolte jaoks keeruliseks.

OÜ ProGroup Holding juhatuse liige Jaak Lippmaa esitas seoses Elioni poolt internetiliikluse (peering) ühepoolse peatamisega ettevõtte internetiklientidega taotluse konkurentsiametile. Lippmaa sõnul tekitab see probleeme riigisisese internetiliiklusega.

"Tallinnas on olnud erinevate internetiühenduse teenusepakkujate sõlmpunkt Tallinn Internet Exchange (TIX), aga kõigile hämaraks jäänud põhjustel teatas Elion, et ta ei soovi seal enam olla," ütles Kagu-Eestis internetipüsiühendust pakkuv Kernel AS omanik ja nõukogu liige Priit Truusalu.

Tema sõnul arvab Elion, et nüüd peab raha küsima teistelt teenusepakkujatelt, et saaks Elioniga liiklust vahetada. "Teeme vastastikku kasulikku asja, aga üks pool arvab, et ta peaks raha selle eest küsima," märkis ta.

Truusalu selgitas, et kui seda ühenduspunkti poleks, siis peaks nende internetiliiklus käima läbi väliskanaleid. "Kui me tahaks liiklust saada, siis see liiguks läbi meie välisühenduse ja tuleks sealt läbi Elioni välisühenduse tagasi Eestisse, see oleks aeglasem ja kulukam," sõnas ta.

"Keegi pole suutnud ära põhjendada miks Elion seda asja praegu teha soovib. Ma pole suutnud välja mõelda isegi kiuslikku eesmärki. Rahaline kasu võrreldes nende käivetega on nii tühine," märkis Truusalu, kelle sõnul Elion esitas ebamäärase põhjenduse, et see on nende võrgu aktiviseerimise eesmärgil.

See on hea põhjendus, mida võib ebakompetentsele publikule ette visata, lisas ta.

"Elion esitas tõesti ka teatavad tingimused, et ettevõte, mis vastab neile tingimusele saaks nendega liiklust vahetada tasuta. Ainult, et Eestis ei vasta keegi neile tingimustele reaalselt," tõdes ta.

Truusalu rääkis, et olukord pole lahendust leidnud. "Elion ütles, et tehke oma ettepanek, aga kui ma ei saa teise poole kavatsustest aru, siis mul on ka raske ettepanekut teha."

"Kui see on võrgu optimeerimiseks, siis on see häma, sest pole piisavalt lahti räägitud milles optimeerimine seisneb," ütles ta.

Truusalu märkis, et nende kliendid pole praegu siiski kannatanud, kuid meil on olnud nii palju varu oma ühenduskanalites, et meie kliendid pole praegu kannatanud. "Võtame välisühendust Linxtelecom Estonia OÜ-lt, nüüd tuleb juurde maksta, kuna maksame mahu järgi."

Konkurentsiameti konkurentsiteenistuse juhataja Kristel Rõõmusaar ütles, et on palunud Elionilt vastuväiteid ning need peaksid saabuma hiljemalt 9. märtsiks. Analoogseid taotlusi pole konkurentsiamet varem saanud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755