4. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti teadlased muudavad Euroopa toidu tervislikumaks

Eesti Maaviljeluse Instituut sai Euroopa Liidult ligi 14 miljonit krooni toetust, et töötada välja võimalused toidukvaliteediga seotud riskide vähendamiseks ning muuta Euroopas toodetud toit tarbijate jaoks tervislikumaks.

Projekti nimega Flavoure (Food and Feed LAboratory of Varied and OUtstanding Research in Estonia) kestvuseks on kolm aastat, mille jooksul juhivad Eesti teadlased rahvusvahelist koostööprojekti 10 teadusasutusega 6 riigist. Projekti eesmärgiks on toidu- ja söödakvaliteediga seotud riskide hindamine ning teadustulemuste rakendamine toidutoomises lõpptarbijate heaks.

Rahvusvahelises koostöös erialaste teadusasutustega arendatakse Flavoure projekti raames teadustegevust ja rakendatakse kõrgtasemel tehnoloogiaid, ühendades seejuures kohalike ja välisülikoolide teadmisi. Projekti tegevuste hulka kuulub teadlaste võrgustiku loomine, noorteadurite suunamine välisülikoolidesse ning laborantide täiendõppe koordineerimine.

„Kuna riigisiseselt jääb teadus- ja arenguvaldkondadega tegelemisel jõudu ja kompetentsust väheks, on Euroopa teadlaste koostöö toiduahelat puudutavatel teemadel oluline osa Euroopa Liidu koostoimimise printsiibist," ütles projekti koordinaator Maaviljeluse Instituudi osakonna juhataja Marge Malbe. „Projekti lõppeesmärk on tagada tervislikum toit igale eestimaalasele,” lisas Malbe.

Flavoure projekti toetuse eest soetatakse ühtlasi Eesti Maaviljeluse Instituudi Juuliku teaduslaborisse molekulaar-bioloogilised laboriseadmed. "Juuliku labori uus nüüdistehnoloogiale vastav sisustus on väga tähtis samm edendamaks Eesti teadlaste uurimistegevust," ütles Instituudi direktor Rein Lillak.

Projekti kuuluvad Tartu Ülikooli Keemia Instituudi Analüütilise keemia õppetool, Tallinna Tehnikaülikooli Matemaatika-Loodusteaduskonna Keemiainstituudi Analüütilise keemia õppetool, Leedu Põllumajanduse Instituut, Helsingi Ülikooli Põllumajanduse ja Metsanduse teaduskonna Rakendusbioloogia osakond, Helsingi Ülikooli Loomaarsti teaduskond, Arhusi Ülikooli Põllumajandusteaduskond, Bulgaaria Rahva Tervisekaitse Riiklik Keskus, Hispaania Säästva Põllumajanduse instituut, Hispaania Loodusressursside ja Põllumajandusliku Bioloogia Instituut.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755