10. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Wolfram Alpha vastab küsimustele, mida Google ei tea

Elektrooniliseks ajuks nimetatav otsingumootor võib internetiotsingud muuta intelligentsemaks. Wolfram Alpha nime kandev otsingumootor arvutab vastused küsimustele ise välja, mitte ei otsi neid suurtest andmebaasidest nagu Google ja teised tänapäevased otsingumootorid.

Programmi Wolfram Alpha arendab Stephen Wolfram, kes on loonud ka arvutustarkvara Mathematica. Projekti kallal töötab üle saja inimese. Plaani järgi peaks otsingumootor tööle hakkama maikuus, kirjutas Physorg.

Wolfram selgitas: „50 aastat tagasi eeldasid inimesed, et arvutilt saab küsida suvalise faktiküsimuse ning arvuti arvutab vastuse välja.“ Sellise arvuti ehitamine on osutunud keerulisemaks, kui alguses arvati. Nüüd aga on tarkvaraarendajad valmis saanud süsteemi, mis mõistab inimkeeles esitatud küsimusi.

Wolfram Alphat katsetanud Nova Spivack kirjeldas otsingumootorit: „Sellelt võib küsida teaduslikke küsimusi ning ta arvutab vastuse välja isegi siis, kui teda pole programmeeritud sellele konkreetsele küsimusele vastama.“ Spivacki sõnul suudab Alpha vastata küsimustele tehnoloogia, geograafia, ilma, toiduvalmistamise, äri, reisimise, inimeste ja muusika kohta. See suudab lahendada ka arvutusülesandeid ning vastata küsimustele inimese genoomi kohta. Mis kõige olulisem – programm annab küsimusele konkreetse vastuse, mitte ei too välja miljoneid reklaami täis topitud veebisaite.

Faktilistele küsimustele vastuste leidmiseks sobib algoritme kasutav programm paremini kui hiiglaslikud andmebaasid, kuna võtab palju vähem ruumi. Wolfram Alpha kasutajaliides on lihtne, vastused on detailsed ning sisaldavad teksti, diagramme ja graafikuid, selgitas Spivack. Ta märkis ka, et tavakasutajale võivad Alpha antud vastused olla liiga põhjalikud ning keerulised, programm sobiks aga hästi teadlastele, üliõpilastele, ametnikele, ajakirjanikele ning teistele, kes vajavad põhjalikke ja selgeid vastuseid.

"Wolfram Alpha ei asendaks kunagi Google’it – tegemist ei ole üldise otsingumootoriga,“ ütles Spivack, lisades, et Alpha sarnaneb pigem Vikipeediale kui Google’ile.

"Wolfram Alphat pole mõtet kasutada uue auto väljavalimiseks, erinevate teemade kohta käivate blogipostituste uurimiseks või mesinädalateks hotelli valimiseks,“ sõnas ta. „See süsteem ei mõista nendeks otsinguteks vaja minevaid nüansse – siinkohal on käsitsi läbiviidavad otsingud asendamatus. Alpha on praegustest otsingusüsteemidest parem aga siis, kui on vaja arvutada faktilisi vastuseid faktiliste andmete kohta käivatele küsimustele.“

Esialgu on veel vara öelda, kas Wolfram Alpha toob kaasa revolutsiooni internetiotsingutes. „Iroonilisel kombel toob küsimustele vastamiseks mõeldud süsteem Wolfram Alpha kaasa rohkesti küsimusi filosoofia ja tulevikuväljavaadete kohta, millele faktilisi vastuseid anda on võimatu,“ ütles Spivack. „See süsteem võib meie elusid mõjutada sama palju kui Google, kuid praegu ei osata vastata isegi küsimusele, kui laialt see üldse kasutusele võetakse.“

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755