19. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype´i tegevjuht: vaatame Eesti makse ka!

Skype´i tegevjuht Josh Silverman ütles täna, et nemad hindavad asukoha valikul lisaks talentide olemasolule ka maksude taset ja otselendude olemasolu.

„Tööjõumaksude tase pole meile kõige olulisem, aga see on kindlasti üks viiest kõige olulisemast tegurist, miks me mõnes riigis toimetame,“ ütles Skype´i tegevjuht Josh Silverman tänasel Presidendi Kärajate sarjas.

Skype´i tegevjuht ütles seda President Toomas-Hendrik Ilvese jutu peale, et Eesti saab innovatiivne olla vaid kõrgete maksudega riigina. „Madalad maksud ei ole lahendus elukvaliteedi tõusuks, mida näiteks Soome (ja Nokia) oma investoritele ja töötajatele pakub.“

Ilvese sõnul on sisuliselt kaks maksumudelit. Tema sõnul tuleb madalate maksude riigil muretseda vähese haridusekvaliteedi ja inimeste turvalisuse eest ning sel juhul riik ei tõmba innovaatilisi firmasid ligi.

Tema sõnul lähevad paljud kõrgtehnoloogia firmad Massachusetts’i ja Kaliforniasse, mis on USA kõige kõrgema maksukoormusega osariigid. "Samuti on Singapuris ja Soomes ühed kõrgemad maksud. Millegipärast nad tõmbavad siiski väga palju inimesi ligi,“ ütles President, kes oponeeris sellele, et maksude allhoidmine on Eesti konkurentsieelis. „See pole konkurentsivõimeline intelligentses ja teadmistepõhises majanduses. See võib olla konkurentsivõimeline tootes tekstiili või tehes tükitööd,“ sõnas Ilves.

Teised tegurid, mis Silverman välja tõi, on talentide olemasolu ja otselennud. Otselendude teemat puudutades lisas President Toomas-Hendrik Ilves kahetsusega, et Eestil puudub otselend näiteks Euroopa suurima majanduse pealinna Berliiniga.

Silverman ütles, et Skype on jaotatud kaheksa riigi vahel ja Eestis on neil kõige rohkem töötajaid.

„Miks meie peakontor Luxemburgis on, mitte Tallinnas? Ei oskagi sellele vastata. Peakontorid lihtsalt on Luxemburgis. Kaks Skype’i asutajat elavad Luxemburgis. See otsus tehti viis aasta tagasi ja mina selle juures ei olnud,“ ütles Silverman. Mees täpsustas, et nende jaoks on oluline Eesti tulumaksuvabastus kasumist. Pealegi on Skype’il Eestiga head suhted.

Laiemalt tõi ta välja kaks edutegurit, mis näitavad, et ka väike riik võib suurelt tegutseda. Nendeks olid e-valitsus ja NATO küberkaitseesindus.

President Toomas-Hendrik Ilves loodab, et Skype aitab Eestit turundada. "Paljud ei tea, mis on Eesti, aga paljud teavad, mis on Skype," ütles Ilves.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052