15. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rämpspost röövib aastas kahe miljoni kodu energia

Möödunud aastal saadeti maailmas välja 62 triljonit rämpskirja ning sellele kulus energiahulk, mis on võrdne 7,5 miljardi liitri bensiini põlemisega automootoris, selgub arvutiturvafirma McAfee raportist.

Raportis vaadeldi energiakulu, mis tekkis rämpsposti loomiseks, talletamiseks vaatamiseks ja filtreerimiseks 11 riigi arvutites ja serverites. Uuritavate riikide hulgas olid näiteks Austraalia, Hiina, Prantsusmaa, USA ja Suurbritannia.

Rämpsposti tõttu tekkinud energiakulu on proportsionaalne riigis e-maili teenust kasutavate inimeste arvuga ning teades rämpsposti osakaalu kogu meilivahetusest on võimalik välja arvutada, kui suur on rämpspostivoo energiakulu kogu maailmas.

80 protsenti energiast kulub rämpsposti vastuvõtjate juures, kes peavad neid kirju kustutama ning leidma üles need kirjad, mis on tõesti vajalikud. Rämpspostifiltrid kulutavad 16 protsenti energiast, kuid see energiakulu on hädavajalik, sest kui filtrid spämmi ei eraldaks, kuluks kasutajatel vajalike ja tarbetute kirjade eristamiseks määratult rohkem energiat.

Rämpsposti levitamisele, töötlemisele ja filtreerimisele kulub aastas 33 miljardit kilovatt-tundi, selle energiahulgaga oleks võimalik autoga sõita ümber maakera 1,6 miljonit korda või katta kahe miljoni majapidamise energiavajadus.

Arvutikasutus kasvuga koos kasvab ka võrguserverite energiatarve. Möödunud aastal näitasid California ülikooli teadlased ja protsessoritootja Intel, et kui tekitada võrgus andmeedastuses mõne millisekundiline ajanihe, võimaldaks see mõnel puhul riistvarakomponentide energiatarvet vähendada kuni poole võrra.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755