10. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti avas esimese üliterava pildiga HDTV telekanali

Eesti avas täna esimese kõrgeraldusega HDTV telekanali, kus kantakse ülikvaliteetse pildiga üle Eurovisiooni tänavune lõppvõistlus.

Rahvusringhäälingu, digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni ning telekanalite tehnilise edastuse eest vastutava ASi Levira koostöös saab järgmisel nädalal kõikjal üle Eesti vaadata Eurovisiooni lauluvõistluse poolfinaale ning lõppvõistlust kvaliteetses HDTV formaadis stereoheliga. Kõrgeraldusega televisiooni (HDTV, High Definition Television) saavad näha kõik tavaantenniga vastuvõetava digilevi vaatajad, kel on HD-toega digiboks või digiteler. HDTV kanali vaatamine on kõigile tasuta, samuti pole selle vastuvõtuks vaja liituda ühegi teenusepakkujaga.

Digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnul loodi ajutine kõrgeraldusega telekanal selleks, et tuua tulevikutelevisiooni võimalused juba täna digilevi vaatajateni. "Eestis on küll mõnda aega testitud kõrgeraldusega televisiooni edastust, kuid üle Eesti nähtavat otseülekannet seni tehtud pole. Nüüd aga jõuavad tänavuse Eurovisiooni lauluvõistluse kontserdid HDTV formaadis tavalise katuseantenni kaudu igasse maanurka," rääkis Pihel. Sellega pööratakse taas ette uus lehekülg televisiooni arengus, lisas ta.

Levira juhatuse liikme Indrek Lepa kinnitusel on kõrgeraldusega teleülekannete tegemine Eurovisiooni lõppvõistluselt võimalik tänu sellele, et Eesti võttis ühena esimestest Euroopas kasutusele uuendusliku MPEG-4 AVC tehnoloogia. "Eesti digilevivõrk on rajatud sellisena, mis võimaldab pakkuda HDTV telepilti kõigile televaatajatele, kes on hankinud HD valmidusega digiboksid ja telerid," selgitas ta.

ETV meelelahutusoimetuse juhataja Mart Normet tuletas meelde, et Eurovisiooni lauluvõistlust näeb ka harjumuspärasel viisil. "HDTV on oluline tehnoloogiline arendus, kuid enne laiemat levikut huvitab see ilmselt keskmisest suurema tehnikahuviga inimesi," rääkis ta.

Teisipäeval, 12. mail kell 22 tehakse kõrgeraldusega otseülekanne Eurovisiooni lauluvõistluse esimesest poolfinaalist Moskvas. Neljapäeval jõuab samal kellaajal eetrisse teine poolfinaal, kus võistlustules on ka Eesti esindaja Urban Symphony. Laupäeval on HDTV formaadis nähtav 54. Eurovisiooni lauluvõistluse finaal. Vahepealsel ajal on HDTV kanalil eetris videoklipid.

Kõikjal üle Eesti saab HDTV ülekannet Eurovisioonist vaadata tavatelevisioonist oluliselt teravama pildiga formaadis 720p. Digilevi tasuta programme jälgiv televaataja leiab selleks oma digiteleri või digiboksi programmide loetelust uue telekanali nimega "ETV HD TEST". Televaatajad, kellel puudub kõrgeraldusega televisiooni toetav digiboks, selle kanali valimise järel pilti ei näe.

Digilevi on õhu kaudu leviv ning tavaantenniga vaadatav digitaalne televisioon. Digilevis on kõikjal üle Eesti territooriumi nähtavad nii tasuta leviga üleriigilised telekanalid kui ka tasulised kodumaised ja rahvusvahelised teleprogrammid, mida seni ainult kaabeltelevisiooni või satelliit-TV vahendusel vaadata sai. Digitaaltelevisiooni iseloomustab senisest palju suurem telekanalite hulk, oluliselt parem pildi- ja helikvaliteet, elektrooniline saatekava ühe nupulevajutusega otse teleriekraanil, erinevates keeltes heli ja subtiitrite valik ja muud uued lisavõimalused. Tasuta kanalite vastuvõtuks ei ole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga, seda tuleb teha vaid juhul, kui soovitakse lisaks vaadata ka rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052