22. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tahad tööd? Anna oma Facebooki paroolid!

Kas tahaksid kandideerida töökohale ning sattuda situatsiooni, kus su tulevane tööandja küsib sult su sotsiaalsete võrgustike kontode paroolid ja salasõnad, kirjutab CNNi SciTechBlog.

Just nii juhtus tööle kandideerijatega väikses Ameerikas linnas Bozemanis, kes avastasid üllatusega, et neilt nõuti tunduvalt rohkem kui varasem tööajalugu ja soovitused.

„Palun nimetage mõni või kõik enda isiklikud või äri veebilehed, Interneti jututubade leheküljed, liikmeksolek sotsiaalsetes ineternetikommuunides nagu Facebook, Google, Yahoo, YouTube.com, MySpace,“ oli kirjas taustauuringu lehel, kuhu kandideerijad pidid alla kirjutama. Paberil oli veel kolm rida, kuhu avaldaja pidi kirja panema oma salasõnad ja kasutajanimed.

Juhtum tõstatas üles privaatsuse küsimuse Montana osariigis, mille põhiseadus ütleb, et individuaalse privaatsuse olemasolu on hädavajalik vaba ühiskonna heaoluks ja seda ei tohi piirata mõjuva avaliku võimu huvita.

Kas töölekandideerija naljakad staatuse muudatused või rumalad YouTube’i videod on tõesti mõjuv huvi Bozemani linna jaoks?

Bozemani linnapea abi Chuck Winn siiski arvab nii.

„Enne, kui me pakume inimestele tööd avalikku usaldust nõudval positsioonil, on meil vastutus teha põhjalik taustauuring. Häbi meile, kui on olemas avalik info kandideeriva inimese kohta, mis paljastab, et too on lasteahistaja või oli internetis olemas info, mis oleks võinud paljastada need kalduvused, aga me ei otsinud seda informatsiooni, me ei küsinud ning palkasime selle isiku. Sellisel juhul oleme me avalikkust mitmel viisil alt vedanud,“ rääkis Winn.

Kuid kas inimesed tõesti märgivad Facebookis üles oma pedofiiliakalduvused?

Uudistekanali CNET andmetel mattus Bozemani linna büroo pärast uudise avalikustamist tigedate telefonikõnede ja meilide laviini alla.

Avalikkuse pahameel pani linnaametnikud aru pidama. Pärast kinniste uste taga peetud arutelu reedel otsustasid ametnikud sellest praktikast siiski loobuda.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052