1. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

eBay müüb maha 65% Skype'ist

USA internetioksjonifirma eBay leppis kokku veebis telefoniteenust pakkuva Skype'i kahe kolmandiku osa müügis 2,75 miljardi dollari eest.

Skype'i ostjatena nimetatakse BBC uudises erainvestoreid, teiste seas ka 1990ndatel tuntud brauseri Netscape'i kaasasutaja Marc Andreessen. Tehingu partneriteks on lisaks ka Londonis asuv riskikapitalifirma Index Ventures ja investeerimisfirma Silver Lake Partners.

eBay ostis Skype'i 2005. aasta oktoobris 2,5 miljardi dollari eest, mida paljud pidasid toona liialt kõrgeks. Ajalehe New York Times andmeil soovis eBay praegu saada Skype'i eest umbes kaks miljardit dollarit. Veel tänavu kevadel oli Skype eBay bilansis arvel 1,8 miljardiga.

Täna pärastlõunal eBaylt tulnud uudise kohaselt on ostuhind 2,75 miljardit dollarit. Selle eest müüb eBay 65% ettevõttest, ülejäänud osa Skype'ist jäetakse veel endale. Tehing peaks lõpule jõudma selle aasta neljandas kvartalis.

Skype'i eestlasest asutaja Toivo Annuse sõnul oli firma tagasiostmises osalemine neile liiga suur projekt. "Arutanud me seda omavahel ei ole. Samas on see nii suur suurus, et meil ei ole mõtet sinna hambaorgiga sorkima minna," ütles Annus aprillis Äripäevale. Pealegi polnud taanlasest-rootslasest asutajatelt ühtegi sellealast ettepanekut toona tulnud, kuigi meedia spekuleeris Niklas Zennströmi ja Janus Friisi huvist osta Skype tagasi.

"Selles on nii palju "agasid" ja "olekseid" sees. Praegu ei ole mõtet spekuleerida, et mida teeksime, kui nad kutsuksid meid ka osalema. See, et me oleme Januse ja Niklasega varem midagi koos teinud, ei tähenda, et me praegu ka osaleda sooviksime," ütles Annus siis.

Aprillis teatas eBay, et plaanib Skype'i muust firmast lahku lüüa ja tuleval aastal börsil noteerida. eBay esindajad ütlesid siis, et plaanivad ka ise esialgu Skype'i aktsionäriks jääda, kuid perspektiivis tahavad internetitelefonifirmast täielikult loobuda.

Kui John Donahoe sai mullu eBay juhiks, ütles ta, et Skype ei sobi ülejäänud ettevõttega kuigi hästi. Täna tunnistab eBay, et sünergia oksjonifirma ja Skype'i vahel jäi loodetust väiksemaks. Eelmisel kuul käisid eBayl läbirääkimised ka Google'iga, kes 2005. aastal oli üks netitelefoniettevõtte ostuhuvilisi.

Veidi rohkem kui kuu aja eest kirjutas Äripäev eBay majandusaruandele viidates, et Skype'i eelmise kvartali käive kasvas 25 protsenti, 170 miljoni dollarini. Kvartaliga lisandus ettevõttele 37,3 miljonit registreeritud kasutajat, neid oli toona kokku 480,5 miljonit.

eBay aktsia hind on sel aastal kerkinud 58 protsenti.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052