8. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Intelilt oodatakse head tulemust

Intel võib tublisti ületada analüütikute ootusi, kuid kartus, et ettevõtete kulutused ei taastu enne järgmise aasta keskpaika, paneb investorid muretsema, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

Investorite ootused, et kolmas kvartal tuleb tugev, on maailma suurima mikrokiipide tootja aktsiat kergitanud viimase kolme kuuga 25 protsenti. Positiivsed ootused on tingitud eelkõige nõudluse kasvamisest Aasia riikides.

Ehkki tarbijate kulutused annavad lootust ka 250 miljardi dollari suuruse pooljuhttoodete turule, ei usu mõned analüütikud märkimisväärset tõusu enne järgmise aasta keskpaika ja seda vaatamata Windows 7 turuletulekule.

„Kuna 60 protsenti infotehnoloogia sektori nõudlusest tuleb ettevõtetest, on turu jaoks kõige olulisem see, millal nad hakkavad jälle investeerima,“ lausus uudisteagentuurile investeerimispanga Ragen MacKenzie analüütik Taunya Sell.

Globaalse nõudluse kahanemise ning varasema ületootmise tõttu on mikrokiipide turg kahanenud kaks aastat järjest, mis on põhjustanud terve rea tehaste sulgemisi ning suuri koondamisi.

Kuid nüüd on märgata esimesi märke turu toibumisest. Augustis kasvasid mahud kuuendat järjestikust kuud ning septembriks ennustavad analüütikud müügimahtude kuueprotsendilist kasvu. Tarbijad kulutavad üsna palju sülearvutitele ning elektroonikatoodete valmistajad toodavad juba jõulukaupu.

Analüütikud ootavad Inteli kolmanda kvartali kasumiks 27 USA senti aktsia kohta võrrelduna 35 sendiga aasta tagasi. Põhirivaalilt AMD ootavad analüütikud aga kahjumit 42 senti aktsia kohta võrrelduna 13 sendise kasumiga aasta tagasi.

Augustis tõstis Intel käibeprognoosi 8,8 kuni 9,2 miljardi dollarini, mis pani käima aktsiaralli. Aasta algusest on aktsia hind kerkinud 35 protsenti.

Inteli aktsiat soovitavad osta 29, hoida 10 ja müüa kolm analüütikut.

Intel avaldab kolmanda kvartali majandustulemused teisipäeval 13. oktoobril pärast börsipäeva lõppu.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755