22. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalm: TeliaSonera toob uue põlvkonna tehnoloogia

Eesti Telekomi juhatuse esimees Valdo Kalm toob ettevõtte TeliaSonera täielikku omandisse minemise hea küljena esile uue põlvkonna tehnoloogia ehk 4G andmeside kiirema kasutuselevõtu Eestis. Uudiseid võiks oodata juba tuleval aastal.

"Uute tehnoloogiate kiirem kasutuselevõtt. Näitena võib tuua, et TeliaSonera oli esimene operaator Euroopas, kes alustas mobiilse neljanda põlvkonna ja mobiilse lairibainterneti teenuste teste Norras ja Rootsis,“ loetles Kalm üles kasud, mida saab Eesti Telekomi klient, kui TeliaSonera ettevõtte täielikult üle võtab.

Mobiilne internet on EMT klientide puhul osutunud Kalmu sõnul väga populaarseks, ja seepärast usub ta ka järgmise põlvkonna ehk 4G edusse, kuna see võimaldab juba kiirust 100 Mbiti sekundis, mis tähendab, et ühe minutiga võib alla laadida lühikese filmi. „4G litsentsi tingimuste arutelu majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis juba käib, seega võib juba järgmine aasta uudiseid tuua,“ märkis ta.

"Oleme alustanud teatud teenuste ostmist väljastpoolt Telekom grupi ettevõtteid,“ rääkis Kalm efektiivsusprogrammi raames seatud plaanidest. Efektiivsusprogramm tähendab Kalmu sõnul parendusi kõigis põhiprotsessides ärikulude ja personalikulude vähendamise teel. Ühe sammuna on juba ühendatud tütarettevõtteid. Teiste ettevõtete oste praegu ei plaanita.

Pressikonverentsil küsiti, kas TeliaSonera hakkab kontserni sees koondama, kuna aktsiate väljaostupakkumises on välja toodud kavatsus ettevõtte inimressursse optimaalselt kasutada.

"Sõltumata TeliaSonera pakkumisest on väga loomulik, et tänases majanduskeskkonnas tuleb tegeleda efektiivsuse ja tööviljakuse otsingutega. Seega jätkame juba eelmisel aastal alustatud efektiivsusprogrammidega,“ vastas Kalm. Ta lubas turule tuua ka uusi innovaatilisi lahendusi, ent sellest teavitatakse kunagi hiljem.

Milline on mõju grupi vähenenud tuludel Eesti Telekomi investeerimisplaanidele ja kas kuskilt tuleb midagi koomale tõmmata? Ettevõtte juht kinnitas, et praeguste plaanide järgi jätkatakse ka järgmisel aastal selle aasta investeeringute tasemel, sest uued tehnoloogiad nõuavad seda.

Üks väikeaktsionäre esindav küsija uuris, kuidas oleks otstarbekas nende väikeaktsionäride kahju kinni maksta, kes TeliaSonera ülevõtmispakkumist vastu ei võtnud ja kel Eesti Telekomi aktsiad veel käes. „Väljaostmine enamusaktsionäri poolt on reguleeritud Eesti seadustega, mida ülevõtja on kohustatud järgima,“ vastas Kalm napisõnaliselt.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052