30. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts: Kas Euroopa IT-agentuuri on ikka Eestile vaja?

Kuigi Eesti šansid saada endale Euroopa Liidu IT-agentuur on majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi sõnul kõrged, tuleb esmalt siiski küsida, kas meil on seda agentuuri üldse vaja.

Keskne küsimus on, kas seda on siia vaja ning kui on vaja, siis on tõenäosus 60:50, rääkis Parts täna konverentsil "Visioonist lahendusteni". "Oleme poliitilisel tasandil järjekorras teine või kolmas,“ lisas ta. „Meil on hea e-riigi maine, mis loob võimalusi," märkis minister.

Uute institutsioonide loomisel on tema sõnul ELis põhimõte, et neid paigutatakse üle Euroopa laiali. "Aga täna ka alles arutatakse, mis see IT-agentuur täpselt on," sõnas Parts. Tema kinnitusel on plaanitav agentuur tegelikult andmebaaside ja registrite keskus, mis tänasel kujul asub kuskil Prantsusmaa linnakeses.

"Kindlasti on seal võimalik saada häid töökohti, tuua hulga inimesi väljastpoolt," sõnas ta. Ent kaldun arvama, et erinevatel inimestel tekivad erinevad assotsiatsioonid, mis see agentuur võiks olla, lisas Parts.

IT-agentuuri Eestisse toomisega tegeleb tema kinnitusel siseministeerium, sest agentuuri loomine on osa Euroopa sisejulgeoleku küsimusest.

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu presidendi Taavi Kotka sõnul oleks IT-agentuuri toomine siia Eesti IT jaoks n-ö kolmas suur asi. Meil on juba Skype ja NATO küberkaitsekeskus, märkis Kotka tänasel konverentsil.

"Visioonist lahendusteni" on pikkade traditsioonidega konverents, mis toimub 11. korda. Varem Tartus ja Pärnus aset leidnud konverents toimub tänavu esmakordselt Tallinnas ja ühepäevase üritusena. Konverentsil esinevad teiste seas Microsofti Eesti esinduse juht Rain Laane, Riigi Infosüsteemide Arenduskeskus Infoturbeintsidentide käsitlemise osakonna juht Hillar Aarelaid, Eesti Telekomi juhatuse esimees Valdo Kalm, Skype'i juht Sten Tamkivi ja IT-Kolledži õppejõud Linnar Viik.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052