12. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis saab firma luua maailmas kõige kiiremini

Täna püstitati e-äriregistri ettevõtjaportaali abiga kõige kiiremini internetis asutatud ettevõtte maailmarekord.

Ettevõtja Raivo Keskra asutas täna konverentsil InnoEstonia 2009 kõigi silme all OÜ Hankeabi, mille registreerimise protsess algusest lõpuni võttis aega 18:03,05 minutit.

Keskra sõnul on ta ID-kaarti kasutanud alates 2005. aastast. "Olen ID- kaardiga ka valimas käinud, edastanud ettevõtete majandusaasta aruandeid ja ID-kaardi abiga asutasin oma esimese ettevõtte e-äriregistri ettevõtjaportaalis," rääkis ta.

Maailmarekord registreeritakse Universal Record Database'is. "Universal Record Database on meile kinnitanud, et interneti portaali vahendusel kõige kiiremini asutatud OÜ kategooria vastab nende organisatsiooni standarditele ning kohe kui oleme rekordi andmed nende veebilehele sisestanud, tunnustatakse seda ametliku maailmarekordina," selgitas justiitsministeeriumi registrite ja infosüsteemide keskuse direktor Ando Rehemaa.

Maailmarekordi sisuks oli luua täiesti uus osaühing, uue nime ja registrikoodiga, mille asutaja ja juhatuse liige on füüsiline isik. Ettevõte registreeriti igapäevastes tingimustes reaalselt äriregistrisse, järgides tavalist protseduuri.

Ettevõtte taotluse vormid ei olnud ette täidetud ja kogu registreerimise protsess, e-stardikonto loomine ja sellele osakapitali kandmine, riigilõivu tasumine  ja avalduse täitmise aeg kuulusid rekordi aja sisse. Aega mõõdeti sajandiksekundi täpsusega algusest kuni kande ilmumiseni äriregistrisse.

Rehemaa sõnul oli maailmarekordi püstitamise eesmärgiks näidata, et Eestis on ettevõtte asutamine tehtud ettevõtjale äärmiselt lihtsaks. "Riik on vähendanud bürokraatiat ning loonud maailma kiireimad e-lahendused, et ettevõtjal oleks oma tegevuse alustamine võimalikult mugav," märkis ta.

"Oleme õnnelikud, et suutsime nii muljetavaldava ajaga uue maailmarekordi püstitada ning jääme nüüd ootama, kas konkurendid teistest riikidest võtavad vastu väljakutse rekordaega ületada," ütles Rehemaa.

E-äriregistri ettevõtjaportaali saab kasutada igaüks, kel on kas Eesti ID-kaart või Mobiil-ID. Portaalis on ettevõtjal võimalus teha paljusid toiminguid laua tagant tõusmata. Näiteks saab luua uue ettevõtte või muuta olemasoleva firma registriandmeid.

Juriidilise isiku loomine on e-äriregistri ettevõtjaportaalis tehtud lihtsaks ja arusaadavaks, et hõlbustada keeruka protsessi läbimist. Standardlahendusi kasutades on võimalik ettevõte registreerida ilma notari abita, mis võimaldab interneti vahendusel uue ettevõtte luua maksimaalselt ühe tööpäeva jooksul.

Uue maailmarekordi ametlik nimi on "Interneti portaali vahendusel kõige kiiremini asutatud OÜ".

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052