24. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siiri Oviir: telekomisektoril majanduskasvus oluline roll

Elektroonilise kommunikatsiooni sektori optimaalsel reguleerimisel on oluline koht majanduskasvus, eriti teadmistepõhises majanduses, kommenteeris europarlamendi liige Siiri Oviir täna Strasbourgis vastu võetud nn telekomipaketti.

Tema kinnitusel nõutakse seadustepaketis, et operaatorid annaksid läbipaistvamat teavet tariifide, lepingu tingimuste ja kehtivuse kohta ning jagaksid senisest enam infot ka võimalikest piirangutest – näiteks juurdepääsu, sisu kasutamist või jagamist puudutavatest piirangutest. "Eraelu kaitse parandamiseks nähakse paketis ette rida sätteid, millega kohustatakse teenusepakkujaid kliente teavitama isikuandmetega seotud turvarikkumistest elektroonilises võrgustikus," selgitas teist koosseisu järjest europarlamenti kuuluv Oviir.

Olulisematest muudatustest tõi ta välja funktsioonipõhise eraldamise lubamise ehk turgu valitsevate teenuseosutajate eraldamise oma võrguinfrastruktuuri majandusüksusest, kui teenuseid pakutakse kõnealuse infrastruktuuri kaudu. "See peaks tähendama muutusi paljudele telekommunikatsiooniettevõtetele. Nii neile, kes tegelevad hetkel monopoolses seisus kui neile, kelle tegevus sõltub monopoolsetest ettevõtetest. Oluline on, et antud valdkonnas suureneks ettevõtete vaheline konkurents, mis on lõppkokkuvõttes kasulik ju ka tarbijatele," märkis Oviir.

Vilja Savisaar – teine keskerakondlasest Euroopa Parlamendi liige –, rõhutas seoses täna vastu võetud telekomipaketiga üle-euroopalise konkurentsi ja vaba siseturu edendamist. "Eesmärk on vähendada valdkonnaspetsiifilisi eeskirju ja siseriiklikke nõudeid. Mis lõppkokkuvõttes peaksid looma tingimused, et nn telekomi teenused – telefon, raadio, internet, televisioon – muutuvad tarbijale kvaliteetsemaks ja nende eest makstav tasu väheneb," sõnas ta.

Ka tõi Savisaar uue direktiiviga seoses välja andmekaitse tõhustamise teema. "Et käsitletavate teenuste tarbimiseks on tarbija sunnitud avaldama ja pidevalt kasutama oma isikuandmeid, peab olema tagatud, et avaldatud andmed ei lekiks ja neid ei kuritarvitata," märkis ta.

Euroopa Parlament kiitis täna heaks euroliidu telekomieeskirjade põhjaliku reformi ehk nn telekomipaketi. Järgmise pooleteise aasta jooksul rakenduv seadustekogu on selle majandusharu kõige olulisem regulatsioon ELis, mille koostamisega tegeles parlament mitu aastat. Pakett võeti vastu 510 poolt- ja 40 vastuhäälega, 24 saadikut jäi erapooletuks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755