10. jaanuar 2010
Jaga lugu:

Radiolinja tegi EMTle omal ajal ninanipsu

Omaaegne telgitagune võitlus mobiilsideturu eest päädis täna 15 aastat sellega, et Radiolinja Eesti avas esimesena ametlikult oma GSM võrgu.

"Hoidisime oma tegemisi GSM võrgu rajamisel äärmiselt salajases, sest kuna meis nähti õigustatult EMT monopoli lõhkujat, töötati meile igati vastu," meenutas Radiolinja tollane GSM võrgu käivitamise eestvedaja Ants Viira.

„Me tegime enda asja äärmiselt salapäraselt,“ meenutas Viira, kes praegu töötab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi sideosakonna eksperdina. „Valjuhäälselt rääkisime me meelega, et meil tuleb Tallinnas vaid kaks tugijaama ja ülejäänud on Helsingis. Nii nagu see tol ajal oli Eesti Mobiiltelefonil. Aga tegelikult oli meil avamise ajal juba kaheksa tugijaama püsti ja keskus töös – seega võrgu infrastruktuur oli olemas. Meie võrk kattis avapäeval kogu Tallinna.“

Viira sõnul alustasid nad koostöös Nokiaga ja emafirma Radiolinjaga keskjaama rajamist 1994. aasta novembris ning esimese testkõne GSM võrgus tegi ta teisel pool Tallinna asunud kolleegiga juba neli päeva hiljem.

Soome GSM-operaatori Radiolinja Oy tütarfirma AS Radiolinja Eesti (nüüd Elisa Eesti AS) avas täna 15 aastat tagasi Eesti esimese ettevõttena oma GSM-mobiilsidevõrgu suunakoodiga 256. Konkurent Eesti Mobiiltelefon avas oma GSM võrgu kolm nädalat hiljem, 31. jaanuaril 1995.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt