12. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Telekomi tütarettevõtted säilitasid edukalt turuosad

Hoolimata keerulisest aastast säilitasid Eesti Telekomi tütarettevõtted (EMT, Elion, MicroLink) 2009. aastal oma turuosad.

EMT säilitas mobiilsideturul 47% lise turuosa ning lepinguliste klientide arv jäi 486 tuhande tasemele, teatas Eesti Telekom. Ettemaksega kaartide kasutajate arv kahanes aastaga 12 000 võrra, jäädes 280 000 tasemele. Eriti väärib märkimist, et EMT mobiilse interneti kasutajate arv kasvas aastaga 10 000 võrra.

Elioni IP- ja kaabeltelevisiooni klientide arv kasvas 2009. aastal 22 000 võrra, ulatudes 104 500, millega Elion kasvatas oma turuosa televisiooniturul 33%ni. Samuti säilitas Elion oma turuosa fikssideturul.

Turuosade säilitamist on toetanud ettevõtete innovatsioon ja teeninduskvaliteet. Faktum & Ariko suurettevõtete teeninduskvaliteedi uuringu põhjal saavutas EMT 2009. aastal parima teeninduskvaliteediga suurettevõte tiitli. EMT uue jaekontseptsiooniga esindused olid ka esimesed reaalselt teenuste ja terminalide kliendikogemust pakkuvad keskused Eesti telekommunikatsioonimaastikul.

Nii Elion kui EMT jätkasid jõuliselt investeeringuid nii fiks- kui mobiillairibaühendustesse, investeerides vastavalt 330 miljonit ja 255 miljonit krooni. EMT on rajanud  suurima ja tihedaima 3,5G leviala Eestis: 2009. aasta lõpu seisuga on EMT 3,5G juba 75 linnas ja asulas, lisaks väiksemad piirkonnad.

Esimese ja ainsa Eesti mobiilsideoperaatorina tõstis EMT ka andmesideühenduse allalaadimiskiiruse 3,5G (HSPA) võrgus kuni 21Mbit/s, mis on 2-3 korda enam kui konkureerivates võrkudes. Elion on rajanud Eesti võimsaima infrastruktuuri ning pakub nii ettevõtetele kui kodukasutajatele kuni 100 Mbit/s alla- ja kuni 20 Mbit/s üleslaadimiskiirusega hüperkiiret internetiühendust.

Seoses Eesti Telekomi saamisega TeliaSonera 100% tütarettevõtteks on 2009. aasta majandustulemuste kajastamisel üleminekuaasta, mille tulemused pole võrreldavad varasemate aruannetega.

TeliaSonera aastaaruandes toodud 2009. aasta tulemused Eesti mobiili- ja lairibavaldkonnas (mobility ja broadband) ei ole üheselt võrreldavad Eesti Telekomi 2008. aasta aruandes toodud tulemustega EMT, Elioni ja MicroLinki kohta, kuna TeliaSonera aastaaruandes on Eesti Telekomi aruandluses eraldi kajastatud MicroLinki tulemused jaotatud broadbandi ja mobility valdkonna vahel.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474