23. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ericssoni müüginumbrid jäid ootustele alla

2010. aasta alguses pole olukord telekommunikatsiooniturul paranenud ning telekommunikatsiooniseadmeid valmistava Ericssoni müük jätkas langust – esimeses kvartalis kahanes käive 9% 45,1 miljardile Rootsi kroonile.

See jäi alla turu ootustele – Bloombergi küsitletud 35 analüütikut prognoosisid keskmiselt 48,1 miljardi Rootsi krooni suurust käivet.

Ericssoni puhaskasum kahanes 1,26 miljardile Rootsi kroonile läinud aasta sama perioodi 1,72 miljardi Rootsi krooniga võrreldes. Analüütikud olid rehkendanud ca 2,02 miljardi Rootsi krooni suuruse kasuminumbriga, vahendas agentuur Bloomberg. Kontserni maksustamiseelne kasum oli 4,1 miljardit Rootsi krooni (mullu 3,3 miljardit).

Brutomarginaal kasvas 39%le läinud aasta sama perioodi 36 protsendilt.

 „Turul püsis sama olukord, mis 2009. aasta teisel poolel, operaatorite investeeringud erinevatel turgudel olid väga erinevad,“ kirjutas kontserni tegevjuht Hans Vestberg täna avaldatud majandusaruandes. „Paljudel arenevatel turgudel olid operaatorid oma investeeringutega ettevaatlikud, mis mõjutas kontserni Networks divisjoni käivet, samas Professional Services oli hea käibega ka selles kvartalis.“

Ericssoni võrgusüsteemide müük kahanes kaheksas piirkonnas kümnest – suurim tagasiminek oli Aafrikas ja Indias. Põhja-Ameerikas seevastu kahekordistus käive tänu Norteli varade ülevõtmisele.

„On ilmne, et nõudlus pole esimeses kvartalis taastunud ning käibed on paljudel olulistel turgudel nagu India aastatagusega võrreldes järsult vähenenud,“ ütles agentuurile Bloomberg Swedbank Marketsi analüütik Haakan Wranne. „Mis aga päästab, on kahekordistumine USA turul ning väiksem langus Euroopas – nii on tulemuseks kena kombinatsioon suurema müügiga kõrgema marginaaliga turgudel.“

Ericssoni aktsia reageeris alguses langusega, kuid toibus kiiresti ja tõusis Stockholmi börsil 3,9%.

Hans Vestberg hindab, et läinud aastal kahanes mobiilside infrastruktuuride turg 10%. Selle aasta kohta Ericssoni raportis prognoose ei ole.

Üle maailma lisandus esimeses kvartalis 184 miljonit mobiilside abonenti, kasvatades kogunäitaja 4,8 miljardile. Selle järgi on mobiiltelefon 70 protsendil maailma elanikkonnast. Suurim kasv tuleb Hiinast ja Indiast.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755