25. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sidesektori ebaühtlane reguleeritus segab ELis turgu

Euroopa Komisjoni aastaaruandest Euroopa ühtse elektroonilise side turu kohta selgub, et ELi telekommunikatsiooni eeskirjade ebaühtlase kohaldamise tõttu ei saa tarbijad, ettevõtjad ega euroliidu majandus tervikuna täit majanduslikku kasu ühtsest ja konkurentsivõimelisest turust.

Vaatamata sellele, et Euroopa telekomisektor pidas võrdlemisi hästi vastu 2009. aasta rahanduskriisile (0%-line kasv, võrreldes 4,2%-lise üleeuroopalise majanduslangusega), sõltub edasine kasv kehtivate eeskirjade ühtlasest jõustamisest ja uuenduslikesse teenustesse tehtud investeeringutest, seisab komisjoni teates.

Euroopa Komisjoni digitaalarengu voliniku Neelie Kroesi sõnul on praeguses majandusolukorras mobiilse lairibaühenduse laialdane kasutuselevõtmine ja taskukohasem juurdepääs internetiühendusele tarbijate jaoks hea uudis. Samas valmistab talle pettumust see, et ühtse turu suunas toimunud edasiminek on olnud väike.

"Selleks, et tagada telekommunikatsioonieeskirjade nõuetekohane rakendamine ja vajalikud investeeringud uuenduslikesse teenustesse, mis teeniksid kõigi 500 miljoni Euroopa tarbija huve, peavad liikmesriigid rohkem pingutama," ütles Kroes.

Kuigi enamik liikmesriikide turge on muutunud konkurentsivõimelisemaks, ei ulatu need riigi piiridest kaugemale ega võimalda ettevõtetele juurdepääsu Euroopa ühtsele turule. Lisaks on konkurentsivõimelisuse tase liikmesriigiti väga erinev.

Euroopa 2020. aasta suurprojektis "Euroopa digitaalne tegevuskava" innustab Euroopa Komisjon telekommunikatsioonisektori ettevõtteid ja ELi riikide valitsusi ühendama oma jõupingutusi, et teha kiire internetiühendus ja interaktiivsed sideteenused kättesaadavaks kõigile elanikele ja ettevõtetele.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755