11. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Zone.ee avalikustas Eesti domeenide hinna

OÜ Zone Media juhatus kinnitas Eesti maatähisega .ee-lõpuliste domeenide registreerimise lõpphinnaks 307 krooni ja 50 senti, millele lisandub käibemaks.

"Domeeni registreerimise hinna peamine komponent on 285kroonine registritasu, mida nõuab meilt Eesti Interneti Sihtasutus. Märkimisväärselt kõrge registritasu tõttu oleme sunnitud .ee-lõpuliste domeenide registreerimist esialgu teiste teenuste arvelt doteerima. Kui me seda ei teeks, võiksid tarbijad hinnašoki tõttu hakata Eesti maatähisega domeenidest loobuma," selgitas ettevõtte juht Martti Varik.

Kuni juuli alguseni on .ee-lõpulisi domeene võimalik registreerida tasuta, kuid 5. juulist algava ja kuus kuud kestva üleminekuperioodi käigus tuleb ka kõik seni Eestis registreeritud ligi 80 000 domeeni ümber registreerida.

Variku sõnul tasub vältida suurt tormijooksu juuli alguses. "Tahaksime taotlusi hakata peagi vastu võtma, kuid seda ei saa teha seni, kuni Eesti Interneti Sihtasutus ei ole avalikustanud blokeeritud ja reserveeritud domeenide nimekirju ja ülddomeenides domeeninime registreerimise eritingimusi. Kuna need on domeenireeglistiku lahutamatuks osaks, ei tohiks nendeta ükski registripidaja taotluseid veel vastu võtta," rääkis ta.

Uus domeenide registreerimise kord toob lisaks hinnale endaga kaasa muidki olulisi muudatusi:

* üks isik võib endale registreerida mitu domeeni;

* domeene saavad endale registreerida ka eraisikud;* domeene saavad registreerida välismaised registreerijad;* domeeni registreerimine muutub tähtajaliseks (1 aasta).

Zone.ee juhib ühtlasi tähelepanu, et vastavalt Eesti Interneti SA nõuetele tuleb kõikide registreerijate isik tulevikus tuvastada. Seega on soovitatav, et igal domeeni registreerijal oleks käepärast kehtiv ID-kaart või Mobiil-ID, koos autentimiseks ja allkirjastamiseks vajalike koodide ja riistvaraga.

Ühtlasi langetas Zone Media vähemalt kolmeks kuuks Euroopa Liidu tähisega .eu-lõpuliste domeenide registreerimistasu.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755