12. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ELilt kolm miljardit tootearenduseks

Eesti väike- ja keskmise suurusega ettevõtted saavad 8. detsembrini taotleda Euroopa Liidu 7. raamprogrammist toetust teadusuuringuteks ja tootearenduseks, jagamisele läheb 2,96 miljardit krooni.

Programmi tingimuste kohaselt liigituvad väike- ja keskmise suurusega ettevõteteks paljud Eesti firmad, kuna töötajaid peab sel ettevõttel olema alla 250 ning aastakäive ei tohi ületada 50 miljonit eurot või bilansimaht 43 miljonit eurot.

7. raamprogramm (FP7) on Euroopa Liidu peamine teadusuuringute ja tehnoloogia arendustöö rahastamise vahend, mille eesmärgiks on suurendada Euroopa ettevõtete konkurentsivõimet. Aastail 2007–13 antakse programmi kaudu Euroopa ettevõtetele toetust rohkem kui 830 miljardi krooni ulatuses. Raamprogramm on jagatud eraldi valdkondlikeks blokkideks ja alaprogrammideks, kus toimuvad regulaarselt 3–4 kuud vältavad projektikonkursid, mille kaudu toetusraha jagatakse.

"Eesti ettevõtted on sõltumata suurusest olnud Euroopa Liidu koostööprogrammidest toetusraha taotlemisel edukad, toetust on antud ühtekokku 32-le projektile, mis sündisid Eesti ettevõtete või nende assotsiatsioonide osalusel," ütles EASi innovatsioonidivisjoni direktor Ilmar Pralla. "Euroopa Liit on pannud oma õla alla rohkem kui 95 miljoni krooniga," lisas ta.

Näiteks Rakvere firma Remedium loob Euroopa Liidu 7. raamprogrammi toel intelligentset biofiltrite süsteemi kalakasvatuste tootlikkuse tõstmiseks. Plastitehas töötab välja uuenduslikku taaskasutatavat pakkekilet toiduainete säilivuse pikendamiseks. Eesti Innovatsiooni Instituut, Datel ja TRV Kliima arendavad üheskoos pihuarvuteid 3D-jooniste ja muu info kasutamiseks ehitustel. Hiiumaa ettevõtte Ardoran ja elektroonikafirma Electronics Design eestvedamisel luuakse tehnoloogiat euromüntide ehtsuse kontrolliks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755