15. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CAD-programmide müüja: GrabCAD võib vajada lisaaega küpsemiseks

Eesti üks kogenuimaid CAD-programmide müüjaid CAD-süsteemide OÜ juht Urmas Jüriorg ütles GrabCADi keskkonnaga tutvudes, et Arengufondilt toetust saanud lennukas äriidee võib vajada veel küpsemisaega.

Järgneb Urmas Jürioru kommentaar.

Hetkel tundub küll, et pädeb üks kahest: -  kas lennukas äriidee vajab veel aega küpsemiseks või on kogu asja tegelikuks ja kandvaks tuumaks olev algupärane ning seninägematu tehniline lahendus nii vinge, et õigustatud konkurentsikartuses on meestel salastatuse tase maksimumi peale keeratud.

Küll on aga teada, et kauplemis-, suhtlus-, ühistöö- ning andmevahetuskeskkondi mitmemõõtmeliste andmetüüpidega, sest mida muud see kääd-joonis ikka sisaldab, toimetajatele on ka enne tehtud ning tehakse hoogsalt juurde.

Huviliste ring on mõõtmatult laiem kui ainult insenerid-loojad. Põhimõtteliselt haakuvad 2D/3D vektorgraafika kasutusvõimalused absoluutselt iga eluvaldkonnaga, kus on infot, infokasutajaid ning probleeme, mida lahendada.  Mäletame ju, millise revolutsiooni tõi internetiteenus World Wide Web-tehnoloogia, mida enamik tänaseid tavakasutajaid peab iseenesestmõistetavalt interneti sünonüümiks.

Tundub, et tõsised läbimurded mitmemõõtmelisi andmetüüpe töötlevate tehnoloogiate ja nende baasil ehitatud ühiskondlikke ja äriprotsesse toetavarte infosüsteemide osas seisavad veel ees.

Siiski veel - mulle meeldib asja juures püüdlus tekitada erialainimeste sotsiaalset võrgustikku, eriti hea, kui see oleks Eesti-keskne, sest  kindlasti on meil puudus sellisest ühendavast võrgustikust ja sellega kaasnevast teadmusbaasist. Ehk siis jutt on emakeelsest, neutraalsest CAD-foorumist, kuhu võiks erialane oskusteave, kogemus ja emakeelne terminoloogia ühishuvi ja kodanikualgatuse korras koonduda.

Tegelikult on selline tänuväärne koht TTÜ mehhaanikatudengite grupi poolt hiljuti juba loodud (vt siit). Nüüd sõltub meie CADi kasutajatest, kas see koht ka üles leitakse ning elu foorumis käima läheb.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755