3. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõrmkübaramäng riigihangetel

Äripäev avaldas täna ilmunud uurivas artiklis valiku kavalaid nippe, kuidas riigihankel konkurendid üle kavaldada või kuidas hankija saab oma lemmikpakkujale juba eos võidueelise luua.

“Meil on tekkinud tõsine soov mitte osaleda riigihangetel, sest asi läheb juba täiesti jaburaks. Raiskame oma aega sellele, et lugeda ridade vahelt suunatud vihjeid või kavalusi,” võttis olukorra hankemaailmas ilmekalt kokku Knopka kauplusteketti pidava OÜ Charlot omanik Kuno Pindmaa.

Riigihangetel osalemine on kaugel tuimast numbrite ritta ladumisest, see nõuab suurt loomingulisust, matemaatilist kavalust ning “lõksude” otsimist. “Kui hange on kavalalt koostatud, on kõik osalejad paratamatult sunnitud samuti kavaldama,” sõnas Büroomaailma kauplusi omava ASi Infotark juht ja üks omanikest Jüri Ross.

Riigihangetel osalejad nentisid justkui ühest suust, et maksumaksjale kahjulike trikitamiste vältimiseks tuleb tõhustada järelevalvet.

“Asi taandub järelkontrollile. Kes ja kuidas seda kontrolli peaks teostama ja kas seda üldse teostatakse? Mina ei saa järelevalvet teha, mina saan ainult kaevata, et ma pole rahul. Aga mis sellest kasu on?” arutles Kuno Pindmaa.

Miks skeemidel lastakse toimida?

Võib küsida – miks lasevad hangetel osalejad ise kõikvõimalikel skeemitamistel rahulikult toimuda?

Põhjuseid on mitu: iga ettevõtja soovib edaspidigi hankijale pakkumusi esitada, mistõttu on reeglina kasulikum suu kinni hoida ning pisemate hangete puhul on vaidlustuskomisjonile kaebuse esitamine liigne aja- ja närvikulu. Lisaks osalejate endi dilemmadele loob ka riigihangete süsteem soodsa pinnase karistamatuks trikitamiseks.

Eriti paindlik on praegu lihthanke korraldamine, kus tuleb lähtuda üksnes riigihangete üldpõhimõtetest, mis on aga tihti vaieldavad ja väänatavad. Hankijale on lihtmenetluse ja lihthanke puhul loodud ka mõnus hoob vaidlustajate vaigistamiseks – pärast lepingu allkirjastamist võitjaga pole lihthanget enam võimalik vaidlustada.

Nii võivad hankija ja hanke võitja lepingule allkirjad alla visata juba võitja väljakuulutamise hetkel ja vaidlustuskomisjonile ei saa enam ükski konkurent kaebama minna.

Rahandusministeeriumi riigihangete osakonna juht Agris Peedu sõnul saatis ministeerium juulis kooskõlastusringile riigihangete seaduse muutmise eelnõu, millega muu hulgas kehtestatakse lihthangetele menetlusreeglid.

Täna Äripäevas ilmunud trikke ja kokkumängimist hanke korraldamise eest vastutavate töötajatega kasutatakse ka erasektori hangete võitmiseks. Ettevõtete omanikele jääb üle vaid soovitada aeg-ajalt oma firmas hankeid kontrollida.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755