29. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taavi Kotka: kõrged palgad pärsivad IKT-sektori arengut

Eesti IKT-firmades makstavad kõrged palgad saavad ettevõtete konkurentsivõime pärssijaks, ütles Webmedia juht ja ITLi president Taavi Kotka.

Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) sektori keskmine palk on ligi 31 000 krooni, mis on ülekaalukalt kõrgeim näitaja teiste majandusharudega võrreldes. "IKT-vallas makstakse üle mõistuse kõrgeid palku ja sellest saab varsti meie kõigi suur piiraja, konkurentsivõime pärssija," ütles Kotka täna TTÜs konverentsil.

Sektori tööpuudus on tema ütlusel null protsenti, tööjõupuudus on kõrgharidusega mõtlemisvõimelistest inimestest. "Hetkel on puudu sektoris vähemalt tuhat head spetsialisti," sõnas Kotka. "Meil on anda inimestele tööd, meil ei ole aga piisavalt kvaliteetset tööjõudu," selgitas ta.

"Kui vaatame, kuidas on spetsialistide arv sektoris viimastel aastatel muutunud, siis me näeme, et kasvu ei ole. Ja kasvu pole ka kusagilt tulemas," rääkis Kotka. Ülikoolid ütlevad, et lõpetajaid on vähe, mis on tõsi, lisas ta.

Tuhande täiendava kõrgharidusega IKT-spetsialisti riiklik tellimus suurendaks tema sõnul IKT-sektori lisandväärtust 2014. aastaks ligikaudu 30 miljoni euro võrra.

Kotka kinnitusel toetab IKT-sektor oma valdkonna haridust kõige rohkem võrreldes muude sektoritega, annab töötajaid õppejõududeks ja väga paljudel ettevõtetel on ka oma praktikaprogrammid. Aga kogu Eesti IKT-haridust sektori ettevõtted kinni maksta ei suuda, lisas ta.

IKT-sektori maine on, et seal saab teha karjääri ja sissetulek on parem kui muudes sektorites, märkis Kotka.

Masust oleme me üle saanud ja loomulikult tuleb IKT-sektor masust esimesena välja, sõnas ta. Üks võimalus teha asju uut moodi on võtta kasutusele IT-lahendused, põhjendas Kotka.

"Visioonist lahendusteni 2010" on pikkade traditsioonidega infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni konverents, mis käesoleval aastal toimub juba 12. korda.

Täna Tallinnas TTÜs aset leidval konverentsil esinevad Allan Martinson, Bridget Cosgrave, Erkki Truve, Heikki Haldre, Igor Rõtov, Keith Silverang, Kersti Uudla, Margus Uudam, Marjam Vaher, Mart Laar, Rain Laane, Raivo Vare, Siim Puskai, Sten Tamkivi, Tanel Tammet ja Üllar Jaaksoo. Konverentsi avas president Toomas Hendrik Ilves.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052