1. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühe mehe tarkvarafirma hiigelkasum

Veel kümme aastat tagasi Äripäeva lehekülgedel apteekrina esinenud Siim Uibokand on loonud tarkvaraarendusfirma, mis toodab igal aastal kümnetesse miljonitesse kroonidesse ulatuvat kasumit, kusjuures rentaablus ületab 50%.

Ettevõtte müügitulu oli eelmisel aastal üle 56 miljoni krooni, millest kasumiks jäi ligi 45 miljonit. Müügitulu kasvas 68% ja kasum 93%. Analoogse rentaabluse

ja kasvudega on ettevõte töötanud ka eelmistel aastatel.

Viimases ettevõtte majandusaasta aruandes kirjutas Siim Uibokand, et näeb firma eelisena konkurentide ees pikaajalist kogemust meditsiinisektoris. Ettevõttes töötavad spetsialistid, kes omavad Eestis kõige pikemat kogemust apteekide infosüsteemide arendamisel ja juurutamisel.

Äripäeva küsimustele infotehnoloogia TOPi võitjafirma OÜ Apteekide Infotehnoloogia omanik Siim Uibokand vastuseid ei saatnud. Seetõttu pärineb info ettevõtte tegevuse kohta avalikest materjalidest.

Äripäeva fotopangast leiab aastast 2001 pildi apteeker Siim Uibokandist, kes demonstreerib haigekassakaarti ja paberretsepti. Pildiallkiri ütleb, et juba lähiajal salvestub retsepti info haigekassakaardile ja vajadus paberretsepti järele kaob. Projektist ei ole hiljem enam palju kuulda olnud ja paberretseptide kaotamisega maadeldakse siiani, kuid Uibokand on oma kogemuse ja ideed pannud miljoneid teenima. Ta on loonud meditsiinivaldkonnas eduka tarkvaraarendusfirma  Apteekide Infotehnoloogia.

Ettevõtte osutab meditsiiniinfotehnoloogia teenuseid, nagu uute lahenduste väljatöötamine, nende arendamine ja hooldus. Eelmisel aastal võttis ettevõtte väitel enamik suurematest apteekidest kasutusele Apteekide Infotehnoloogia müüdava ja arendatava tarkvara Noom.

Tegemist on mitu online-teenust ja digiretsepti toetava süsteemiga, mis on mõeldud keskmistele ja suurtele apteekidele. Eelmise aasta lõpuga kuulus Apteekide Infotehnoloogia klientide hulka 347 apteeki. Tarkvara Noom ja sellel põhinevaid lahendusi kasutasid kõik suuremad apteegiketid Eestis, sh Apotheka,

Terve Pere Apteek, Apteek 1 ja Farmacia.

Ka ravimite hulgimüüjate juures on Apteekide Infotehnoloogia heas kirjas. Eesti neljast suurimast hulgimüüjast kasutasid kolm ettevõtte pakutavat täisteenust – alates serverite ja tarkvara rendist kuni programmeerimistööde ja kasutajatoeni

– ning üks erinevaid infotehnoloogilisi teenuseid.

Lisaärina tegeleb Apteekide Infotehnoloogia statistiliste turuülevaadete koostamisega Eesti ravimituru kohta. Neid analüüse ja uuringuid tellis ettevõttelt

eelmisel aastal 73 ravimitootjat. Raha teenib see äri hästi.

Apteekide Infotehnoloogial on tütarfirma ka Lätis. Tänavune eesmärk oligi kasvatada Läti ettevõtte käivet ja alustada tegevust Soome turul.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052