1. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tele2-l numbriliikuvus ajutiselt häiritud 

Tele2 Eesti on alates tänasest peatanud numbriliikuvuse, keelates ebaseaduslikult ära klientide õiguse vahetada operaatorit, teatas Elisa. Tele2 teatel on tegu vaid ajutiselt häiritud numbriliikuvusega ning Elisa on edastanud eksitava ja pahatahtliku pressiteate.

Tele2 teostab vahemikus 7.-14. veebruar andmebaaside uuendamist, millega viib lõpule eurole ülemineku viimase etapi ja seetõttu on ajutiselt häiritud numbriliikuvus. Samas kõik vahepeal laekunud avaldused võetakse vastu ja rahuldatakse hiljemalt 15. veebruaril ehk numbri teisaldamine võib ajutiselt võtta tavapärasest kauem aega, teatas Tele2.

Tele2 on vastava info kooskõlastanud tehnilise järelevalve ametiga ja teavitanud kaks korda kirjalikult ka teisi turuosalisi, s.h. Elisat. Samuti saatis 28. jaanuaril 2011 kõigile Eesti mobiilsideoperaatoritele vastava märgukirja tehnilise järelevalve amet.

Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen ei näe Tele2 käitumisele muud põhjendust, kui et üritatakse peatada kiiresti kasvanud klientide äravoolu. „Tehnilise järelevalve ameti statistika järgi on klientide äravool Tele2st Elisasse numbriliikuvuse teel rohkem kui kolmekordistunud, ulatudes 2010. aasta lõpus keskmiselt 300 kliendini nädalas,“ ütles Sami Seppänen. Elisast Tele2 suunduvate klientide arv on samal ajal pidevalt kahanenud, jäädes suurusjärku 100-150 klienti nädalas.

Tele2 aga märgib oma teates, et  Sami Seppäneni tsitaadid on eksitavad numbriliikuvuse tulemustest. Tele2 numbriliikuvuse saldo oli 2010. aastal 6500 kliendiga plussis, samuti on Tele2 suurim võitja kui vaadata kogustatistikat alates numbriliikuvuse algusest 2006. aastal.

Seppäneni sõnul pole ükski tänane Tele2 poolt numbri teisaldamise taotluse tagasilükkamise põhjendus olnud õigusaktidega lubatud.

„Tele2 poolne numbriliikuvuse kohustuse rikkumise vabandamine sellega, nagu sõltuks numbriliikuvus eurole üleminekust ehk kliendiarveldusega seotud andmebaasidest, tundub muinasjutuna,“  tõdes Sami Seppänen. „Minevikus toimunud sündmus – euro kasutuselevõtmine – ei saa kuidagi olla seotud numbriliikuvuse protsesside peatamisega, sest eurole üleminek toimus juba 1. jaanuaril 2011 ja selleks kuupäevaks pidid kõik vajalikud üleminekutoimingud olema tehtud kõigil Eesti ettevõtjatel, sealhulgas ka Tele2-l.“

Ühtlasi on Tele2 põhjendus, nagu oleks numbriliikuvuse protsess kõigest häiritud, osutunud vääraks ja eksitavaks, sest alates tänasest on numbri teisaldamise protseduurid Tele2 poolt täielikult blokeeritud, seisab Elisa teates.

Elisa pöördus täna tehnilise järelevalve ameti poole palvega algatada seoses Tele2 poolse elektroonilise side seaduse rikkumisega järelvalvemenetlus ning teha Tele2-le ettekirjutus, millega kohustataks ettevõtet lõpetama viivitamatult õigusrikkumine. Kiri on edastatud ka nii Tele2-le ja EMT-le kui ka tarbijakaitseametile ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile. 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052