16. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IBM liitub 100-aastaste ettevõtete eliitgrupiga

Täna liitub USA infotehnoloogiaettevõte IBM teiste väärikate firmadega, kes on pidanud vastu 100 aastat.

Sada aastat tagasi valmistas ettevõte perfokaarte ja kellasid. Täna suudavad ettevõtte superarvutid võita inimest malevõistluses või lahendada üliraskeid äriprobleeme, kirjutab USA Today.

Investorid on aegade jooksul ettevõttesse pannud 197 miljardit dollarit. See teeb IBMist viienda kõige väärtuslikuma ettevõtte USAs, mis järgneb 200 miljardilise väärtusega Microsoftile ja edestab 35 miljardi dollariga Google'it.

Juba statistika järgi on 100-aastaseks saamine USAs üsna harukordne nähtus. Üle 5000 USA börsiettevõtte hulgas on vaid 486 saja-aastased või vanemad, selgub Standard & Poor's analüüsist. Vaid 23 USA eraettevõtet, millel on auditeeritud finantsaruanded, on sajandi vanused, ütleb Capital IQ.

Oma valdkonna tipus püsimine on saavutus, kuid IBM on ainus USA suur IT-firma, mis on saanud 100-aastaseks.

Tehnoloogilised trendid liiguvad nii kiiresti, et mitmed firmad tõusevad tippu ja põlevad kiirelt. Lihtsalt seetõttu, et nooremad agressiivsemad rivaalid suruvad nad pankrotti või ostavad üle. Seega ongi peamine IBMi pikaealisuse saladus võime aja jooksul pidevalt muutuda.

Sajandi vältel on IBM pidevalt panustanud uue tehnoloogia kasutuselevõtmisele. Alates kelladest, lihunikukaaludest ja kohviveskitest kuni perfokaartide- ja trükimasinateni. Lisaks oleme valmistanud lindistamistarbeid, lauaarvuteid ja personaalarvuteid ning jõudnud tänaseks sotsiaalmeediani, rääkis IBMi asepresident turunduse alal Jon Iwata. “Oleme maailma ajalooga paralleelselt õppinud toime tulema majanduslike kriiside ja sõdadega,” rääkis Iwata. “Langusperioodidel õppisime rohkem investeerima, omandama uusi ettevõtteid ning kasvatama teadus- ning arendustegevust.”

Ta lisas, et see pole nagu autotööstus, kus sisepõlemismootor ikka veel eksisteerib või naftatööstus, kus paljud ärivaldkonnad on ikka veel samad. “Me peame laskma lahti sellest, mille oleme leiutanud. Me lõpetasime trükimasinate, perfokaartide masinate ja sülearvutite tootmise. Me pidime edasi liikuma,” rääkis Iwata.

“Innovatsioon on rakendatud ärisse, tehnoloogiasse ja kõikvõimalikesse tegevustesse (IBMis),”  ütles IBMi asepresident innovatsiooni alal Bernie Meyerson. "Oleme siin, sest oleme innovaatorid. Me poleks siin kui me seda ei oleks.”

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755