25. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõnis Oja: Apple'i uus juht on hea valik

Kuus aastat Apple'i aktsionär olnud ja portaali rahajuht.ee kaasasutaja Tõnis Oja sõnul on Tim Cook Apple'i uue juhina hea valik, kuid loodab,et firma ei hakka ilma Jobsita lollusi tegema nagu 1985. aastal.

Järgneb Tõnis Oja kommentaar:

Apple’i aktsiad ostsin täpselt kuus aastat tagasi ning algselt oli see mõeldud lühiajalise investeeringuna. Olin mõelnud toona üsna riskantsena tundunud investeeringule tükk aega, kuid kui ühel päeval kuulsin juhuslikult teismelisi naabritüdrukuid omavahel rääkimas, et nad tahaksid endale iPodi, oli otsus tehtud.

Algselt ühe toote aktsiana tundunud Apple muutus mõne aja pärast ühe inimese aktsiaks. Pärast seda, kui Jobs oli tegevjuhi kohalt ajutiselt taandunud, sai ka selgeks, et ehkki tema roll ettevõtte käekäigus on üüratu, on Apple'i meeskond muutunud sedavõrd, et saab hästi hakkama ka ilma temata.

Tuleb toonitada, et Jobs on küll väga raskelt haige, on ta elus ja aktiivne. Lihtsalt Jobsi tervislik seisund on sedavõrd ebastabiilne, et tegevjuhi ametikohal ei saa ta enam olla. Samas on ta endiselt nõukogu esimees ning tema sõna kaal ettevõttes on endiselt suur.

Usun, et juhul kui Jobs peakski meie hulgast lahkuma, jääb tema vaimsus ettevõttesse veel pikkadeks aastateks. Kuuldavasti pidid Wal-Marti juhid mingit raskemat probleemi lahendades tänaseni arutlema selle üle, mida Sam küll ühes või teises olukorras teeks. (Wal-Marti asutaja Sam Walton suri juba 1992. aastal.)

Täna olen ma mures rohkem sellepärast, mida kavatseb Apple teha oma bilansis oleva 76 miljardi dollariga. Tehnoloogiasektoris on aktiivne ülevõtmiste periood ning ajalugu on näidanud, et taoliste olukordades on lollused tulema kerged.

Loodan, et Apple’i nõukogu on tasemel, ja mingit sotsiaalvõrgufirma megaülevõtmist või midagi muud taolist siiski ei tule.

Edaspidi tulekski tähelepanelik olla Apple’i kaadrivaliku osas. Tim Cook uue juhina on minu arvates hea valik. Apple'i nõukogu on teinud juba kord ühe ränga vea, kui 1985. aasta septembris Jobsi ettevõttest lahkuma sundis. See samm oleks Apple’ile peaaegu saatuslikuks saanud. Usun, et praegune nõukogu teeb siiski tarku otsuseid.

Äripäev esitleb 2. septembril Steve Jobsi edu saladusi käsitlevat raamatut ning korraldab temaatilise seminari. Pikemalt loe siit .

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105