22. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärna: Eesti idufirmad on maailmas tegijatega võrdsed

Kui paljudes vana majanduse valdkondades oleme enamasti Skandinaaviat suurettevõtteid teenindavas funktsioonis, siis alustavate tehnoloogiafirmade maailmas oleme täna juba võrdne võrdsete seas, sõnas Arengufondi juhatuse esimees Ott Pärna.

Arengufond on suurim Eesti ettevõtetest koosneva portfelliga riskikapitalifond, kirjutas Pärna Arengufondi aastaraportis. „Oleme koos erainvestoritega investeerinud 15 maailma pürgivasse ja seal juba tunnustust koguvasse ettevõttesse.“

Nende seas on maailma suurimaks insenerfirmaks pürgiv GrabCAD, virtuaalse riietuskabiini loonud Fits.me, Põhja-Ameerikas mobiilmakseid ja

-parkimist pakkuv Now!Innovations, satelliitmodemeid arendav Modesat, postiterminalide ja tarkvara arendaja Cleveron/SmartPost, uue põlvkonna tuuleturbiine valmistavad Goliath Wind ja my!Wind, pilgujälgimise tehnoloogia looja Realeyes, igamehe taskutreener Sportlyzer jne.

„Need on Eesti uusettevõtted, kes murravad oma innovatsioonidega maailma. Nende ja mitmete teiste tehnoloogiafirmade tõttu on Eesti saavutanud maailma start-up kommuunis arvestatava tegija positsiooni,“ märkis Pärna.

Ta lisas, et näiteks Euroopa juhtiva ärikiirendi Seedcamp äsja toimunud investorürituse raames käis agar debatt Twitteris ja muudes kanalites teemal, et kuidas Eestist kasvab välja nii ebaproportsionaalselt palju kõrge potentsiaaliga idufirmasid. Ja kuidas muul Euroopal on keeruline Seedcampi pääseda kui 12 nende projektist 4 on Eestiga seotud.

„Kui paljudes vana majanduse valdkondades oleme enamasti Skandinaaviat suurettevõtteid teenindavas funktsioonis, siis alustavate tehnoloogiafirmade maailmas oleme täna juba võrdne võrdsete seas – seda nii Soomes, Inglismaal kui ka Ameerika Ühendriikides,“ tõdes Pärna.

„Võtmeküsimus meie jaoks on pigem, mida teha, et sellised ettevõtted Eestist kasvada saaksid ja neid viis või kümme korda rohkem oleks. Selleks on vaja Eestisse saada rohkem maailma tundvaid meeskondi, samuti rohkem riskikapitalifirmasid, kes nendesse investeeriksid,“ ütles Arengufondi juht.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052