6. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Apple'i foorumi asutaja: uus iPhone on revolutsiooniline

Sel nädalal esitletud uuel telefonil Apple iPhone 4S pole uut välimust, ka nimi jäi samaks, ent tegelikult on see revolutsiooniline toode, leiab Eesti Apple'i foorumi applespot.ee asutaja Oliver Kadak.

iPhone 4S on netikommentaaride ja eile-täna kuuldud arvamuste kohaselt täielik pettumus. Inimesed, kes lootsid (põhjendamatult) näha laval Steve Jobsi ning eeldasid, et Apple`i uus juht Tim Cook oma esimese iseseisva ettekandega läbi kukub, pettusid ka “uues iPhone`is”. Ei tulnud uut uskumatult ilusat telefoni - ei tulnud iPhone 5, olid nad pettunud.

Kui neilt küsida, mida nad uuelt telefonilt ootasid, kirjeldavad nad peaaegu kõike seda, mis on iPhone 4Sis. Kes tahtis parema leviga telefoni (sest nende arvates iPhone 4 antenn ei töötanud), sai selle. Kes tahtis kiiremat internetti, selle jaoks teeb uus 4S töö ära tõesti kordi kiiremini. Parema kaamera? Sellegi, nagu ka 1080p kõrglahutusega video. Telefon on tänu uuele protsessorile (sama mis iPad 2s) kiirem ja töötab nüüd üle maailma – nii GSM- kui ka vähemlevinud CDMA-võrkudes, ning seda 14% kauem kestva akuga.

Mis siis puudu on? Ei ole uue lõhna. Ei ole uut välimust. Telefon näeb välja samasugune nagu eelmine. Kui küsida, mis iPhone 4Si ja iPhone 4 välimusel viga on, siis... üleeile oli see veel nii mõnegi arvates parima disainiga telefon.

Ah jaa, ja nimi on vale. Oodati midagi revolutsioonilist ja seda ei tulnud – nagu ka Steve Jobsi  ega tema kurikuulsat one more thing`i...

One more thing tegelikult siiski tuli, aga kärata. Kes on Jaapanis käinud, teab, et jaapanlaste jaoks on oluline visuaal – video ja pildid. Nende telefonid on sellest funktsioonist pungil (ja meist tehnoloogiliselt selles aastaid ees). Ameeriklased aga armastavad heli ehk audiot – suhelda telefoni teel rääkides ja kuulates. Apple sai sellest aru palju varem ja tuli juba eelmisel korral välja iPhone'i häälkäskluste toega. Võimalik, et seekord on nad hakkama saanud millegi põrutavaga.

Siri, uus assistent iPhone 4Sis, ei ole rumal häälkäskluste kogumik, kes vaid pooltel kordadel saab aru, mida sa öelda tahtsid – Siri on ulmefilmidest tuntud HALi ja sarnaste tehisintellektide eelkäija. Assistent, kes mõistab, mida sa temalt ootad ja oskab sind juhendada. Kõik, kes Apple'i ürituse järel said Sirit ise proovida, arvavad, et Apple on tabanud järgmist kullasoont.

Eestlasi jätab see muidugi külmaks... Sest eestikeelse telefoniassistendini kulub meil veel aastaid. Ent maailm räägib inglise, hispaania ja prantsuse keeles ning tänu koostööle Nuance'i ja teiste kõnetuvastustarkvara liidrite ning Wolfram Alpha ja teiste intelligentsete otsingumootorite abile saab Siri inimestest aru.

Miks tehisintellekt, analüütika ja kõik need algoritmid nii olulised on? Oma põhitööna tegelen SAS Institute'is analüütika ja algoritmide abiga Eesti ettevõtete ja organisatsioonide tegevuse intelligentsemaks muutmisega. Et sul oleks parem sularaha automaadist välja võtta ja pangal seal vähem hoida, optimeerime kõikjal maailmas automaatides hoiustatava sularaha kogust. Et sa headel tingimustel laenu ja riigi tuge saaksid, filtreerime algoritmidega potentsiaalseid pettureid välja. Et kõik oleks inimese jaoks lihtsam ja sujuvam. (Kas me ei eelda oma tehisintellektiga assistendilt sama?)

Apple on viinud kõnetuvastuse, analüütika ja tehisintellekti – esimesed ajukurrud – nüüd telefoni. Kui see ka reaalsuses töötab (nagu kuulda on), muudab see maailma ja on kahtlemata revolutsiooniline, mitte ainult evolutsiooniline.

Inimestel kulub aega, et uusi asju mõista ja omaks võtta. Kui ei ole edevamat välimust ning käegakatsutavat uudsust, kipume me kiiresti ennatlikult hukka mõistma. Sama tehti ka iPhone 3GSi puhul. Täna on iPhone 3GS üks enam kasutatavatest telefonidest.

Kõige kurvem aga kogu ootuste ja "pettumuste" juures on konkurentide tegevus. Mina ja paljud teised oleme viimasel paaril aastal otsinud iPhone'i asemele midagi muud – et nutitelefon ja tema disain oleks parem, lihtsam ja mugavam. Think different.

Seni meenutavad kõik telefonid oma musta klaasi ning hõbedase äärega iPhone'i. Ehk ongi Apple meelega Phone 4Si täpipealt sama kuju ja välimusega teinud, et väsimatute kopeerijate üle peenikest iroonilist naeru pidada?

Vanity, definitely my favourite sin.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755