15. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaspersky: kuidas valida internetis õige salasõna

Infoturbefirma Kaspersky Lab teatel peab muukimiskindel salasõna koosnema vähemalt kaheksast eri registri sümbolitest (suur- ja väiketähed), kaasa arvatud numbrid ja erisümbolid.

Ainult sellise salasõna saab lugeda osaliselt turvaliseks. Miks siis osaliselt? Statistika järgi rünnatakse võrgurünnaku puhul ohvri arvutit rohkem kui 2000 korda päevas ning sellest piisab, et teatud aja möödumisel – sõltuvalt kurjategija ressursidest – lahti muukida isegi keeruline, kaheksast sümbolist koosnev salasõna. Seega on soovitatav salasõna vahetada mitte harvem kui kord kuus.

Teades salasõna ning olles saanud ligipääsu teie postkastile või kasutajakontole sotsiaalvõrgustikus, saavad kurjategijad levitada teie nimel spämmi, pääseda ligi kirjavahetusele, päevikule või isegi intenetipanga keskkonda.

Ekspertide sõnul on sellisel juhul erinevaid olukorra arengu variante, mis võivad ulatuda raha väljapressimiseni ligipääsuõiguse tagastamise eest. Küberkurjategijate sihiks on ka online-mängude harrastajad – mängu artefaktide ja virtuaalmaailma tegelaskujude müük toob tänapäeval sisse reaalset raha.

Lisaks on oluline kasutada erinevaid salasõnu erinevate kodulehekülgede ja teenuste jaoks. Eri kombinatsioonide suure hulga meeldejätmise lihtsustab oluliselt oma süsteemi loomine. Selliseks näidismudeliks pakuvad Kaspersky spetsialistid konkreetse kodulehega assotsiatiivset seost tekitavate tähe- või numbriliste sümbolite lisamist salasõnale. Näiteks Facebooki puhul võiks salasõna algada või lõppeda f-tähega.

Lisaks tuletavad andmeturbefirma spetsialistid meelde, et erinevatele interneti ressurssidele ligipääsu võimaldavaid salasõnu peaks hoidma salajas ning mitte edastama kolmandatele isikutele.

Kaspersky spetsialistide uuringud näitavad, et salasõnade TOP10 praktiliselt ei varieeru geograafilise tunnuse järgi:

10. administrator9. 123456788. 1234567. 123456. 12345. 1234. secret3. pass2. computer1. qwerty

Levinud kombinatsioonid on ka: 1, password, test, admin, user ja info. Selliste ja sarnast laadi salasõnade kasutajate arvu loendatakse kümnetes miljonites.

Kaspersky Lab on Euroopa suurim viirustõrje, häkkerirünnakute ja rämpsposti vastaste lahenduste tootja. Ettevõtte on üks maailma neljast juhtivatest infoohutust tagavate lahenduste tootjatest. Kaspersky tooted kaitsevad üle 300 miljoni kasutaja arvuteid ja mobiilseadmeid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755