12. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikontroll: IT-toetuste jagamisel on ettevõtjad jäänud tagaplaanile

Riik on IT valdkonnas toetuste jagamisel eelistanud riigiasutusi, leidis riigikontroll täna avaldatud auditis.

Riigikontroll auditeeris Euroopa Liidu struktuurifondidest ehk tõukefondidest eraldatud toetuste (edaspidi ELi toetusraha) kasutamist riigi infotehnoloogia (IT) valdkonnas. Uuriti, kas raha jagamine infoühiskonna arendamise eesmärgil on olnud tasakaalustatud ja läbipaistev ning kas toetuste jagamise üle tehakse piisavat järelevalvet.

Riigikontrolli hinnangul on riik infoühiskonna arengukava rakendamiseks toetuste jagamisel keskendunud liiga riigile suunatud IT-arenduste rahastamisele ning jätnud tagaplaanile ettevõtete konkurentsivõime parandamisele ja kolmandale sektorile suunatud IT-arendusprojektide toetamise. Samuti ei ole IT-projektide valik olnud läbipaistev ning riigi järelevalve projektide elluviimise üle on jäänud formaalseks.

Infoühiskonna arengukavas perioodil 2007–2013 on riik IT-valdkonna arendamiseks plaaninud eraldada kokku üle 160 miljoni euro. Sellest ligikaudu 60 miljonit eurot moodustavad ELi toetused.

50% toetustest on antud põhiliselt riigiasutustele suunatud infosüsteemide arendamiseks, kuigi infoühiskonna arengukavas on käsitletud nii avaliku sektori, ettevõtluse kui ka kodanike osa infoühiskonna arendamises. Seega on riigiasutused oma tarbeks saanud toetusi niisama palju kui kaks ülejäänud sihtrühma kokku. Toetuste jaotamine on riigi poole kreenis ka rakendusskeemide puhul, näiteks on avatud taotlusvooru tegelik sihtrühm (kohalikud

omavalitsused, mittetulundusühingud jt) saanud vaid 15% selle skeemi alusel jagatud rahast.

Riigikontroll leidis ka , ettevõtlust ei ole sihipäraselt toetatud infoühiskonna

arengukavast lähtudes. Selle tulemusena ei ole infoühiskonna arengukavas ühe seatud eesmärgi – 2013. aastaks peaks IKT-ettevõtete osakaal moodustama 15% – saavutamine reaalne.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium nõustus üldiselt auditi põhijäreldustega, rõhutades siiski, et kuigi pool ELi toetusrahast on kulunud avaliku sektori arendamiseks, on selleks vajalikke töid teinud valdavalt erasektor ning seeläbi on mõju uute teadmiste ja kogemuste arendamiseks ka erasektorile kindlasti olemas. Samuti on paljude Ettevõtluse Arendamise Sihitasutuse (EAS) toetuste saamisel soodustavaks teguriks IT-komponendi olemasolu projektides. Aruandes tehtud soovitusi lubas ministeerium kaaluda eelkõige järgmist programmiperioodi silmas pidades.

Rahandusministeerium pidas vajalikuks täpsustada, et pärast auditeeritud

perioodi 2007–2010 lõppu on alustatud mitmeid lisategevusi (EAS ja PRIA on samuti hakanud andma lairibavõrgu rajamise toetusi). Ka on ministeeriumi arvates ilmne, et riigisektori IT-projektid on paljudel juhtudel suunatud nii ettevõtetele kui ka kodanikele. Ministeeriumi ei ole nõus, et ühe valdkonna osakaal riigieelarvest peegeldab selle valdkonna prioriteetsust. Riigikontrolli soovitustega rahandusministeerium nõustus.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755