26. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piraattarkvara tekitab aastas Eestile 18 miljonit eurot kahju

Täna tähistatakse ülemaailmset intellektuaalomandi päeva. Intellektuaalomandi päeva eesmärgiks on teadvustada seda, kuidas piraatlus kahjustab majandust ja pärsib innovatsiooni. Eestis on ligi pool kasutusel olevast tarkvarast piraattarkvara, 2010. aastal oli mõõdetav kahju piraatlusest ligi 17,5 miljonit eurot.

"ZeroTurnaroundi peamised tooted, JRebel ja LiveRebel, on B2B tooted ja nende piraatlus ei ole nii populaarne kui tavatarbijale suunatud toodetel. Siiski peaks Eestis ja Baltikumis tarkvarapiraatluse teadvustamisega tegelema,“ rääkis Toomas Römer, tehnoloogiadirektor ja üks asutajatest ettevõttes ZeroTurnaround, mis võitis 2011. aastal  Eesti Kaubandus-Tööstuskoja aasta innovaatori auhinna. „Tihti ei saa inimesed aru, et tarkvara loomine on kallis ettevõtmine ja varastamine pärsib seda. Loojad peavad omalt poolt tagama, et toote saaks seaduslikust kanalist kätte mugavamalt kui piraatkanalist, muidu harjumusi ei muuda. Kohvikus ollakse nõus ostma 1 euro eest kohv, telefonimängu sama raha eest osta ei raatsita. Poes ollakse nõus kingadele välja käima 60 eurot kaheks hooajaks, aga aastase tarkvaralitsentsi eest sama summat mitte,“ nentis Römer.

"Pidev investeering arendusse võimaldab klientidele pakkuda uusimat tehnoloogiat ja tarkvara. Võib öelda, et innovatsioon moodustab 70 protsenti firma väärtusest - loomulikult on meie jaoks oluline kaitsta meie tootemärki piraatluse ja varguste eest, et tagada toodete jätkusuutlik areng," rääkis ärihaldustarkvara ettevõtte HansaWorld Eesti tegevjuht Kersti Uudla. "Meie partneritel on võimalik teha programmide koodis muudatusi ja lisada omapoolseid täiendusi vastavalt suunistele, parimaks kaitsemehhanismiks peame oma loodud andmebaasivõtmesüsteemi," lisas Uudla.

„Intellektuaalomandi kaitse on innovatsiooni selgrooks. Uue idee ja toote väljatöötamine nõuab aega ning raha – kui lõpptulemus lihtsalt ära varastatakse, vähendab see huvi tulevikus uute lahenduste väljatöötamisele,“ rääkis tarkvaraliidu BSA esindaja Kaido Uduste. „2011. aastal BSA poolt läbi viidud ülemaailmsest uuringust selgub, et 71% arvutikasutajatest toetab intellektuaalse omandi õiguseid, kuid ligi pooled kasutavad ikkagi piraattarkvara. Õnneks on Eestis see suhtumine vaikselt muutumas, 15 aastaga on piraatlus kõvasti vähenenud,“ lisas Uduste.

Lätis ja Leedus on piraatluse tase sarnaselt Eestiga 50% juures, Soomes ja Rootsis on 25% tarkvarast ebaseaduslik.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755