14. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Politsei: näpatud telefoni ei tasu ise kätte nõudma minna

Politsei soovitab igal juhul telefoni positsioneerimist võimaldavaid rakendusi kasutada, aga ei soovita ise kellegi ukse taha oma vara tagasi nõudma minna.

"Ise oma kadunud telefoni tagasi nõudma minek võib halvimal juhul tähendada, et nõudjast saab abivajaja," ütles Jan Lants Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude talitusest.

Kui telefon kaob, siis selle kohta tuleks kindlasti avaldus politseile teha ja seal ära märkida ka telefoni positsioneerimise võimalus.

"Varastatud telefoni positsioneerimine võib aidata politseid kuriteo lahendamisel, kuid see ei ole imerohi," märkis Lants "Pelgalt telefoni asukoha tuvastamine rakenduse abil ei anna politseile õigust siseneda eravaldusesse, selleks peab olema kindel veendumus, et kuriteo ehk varguse toimepanija on selles valduses."

Eriti keeruline on olukord tema sõnul siis, kui positsioneerimine juhatab kortermajani – ei saa ju hakata kõiki kortereid järjest läbi puistama. "Küll aga on positsioneerimisest abi juhul, kui telefoni asukohaks näitab rakendus aadressi, mis on politseil juba tähelepanu all kui näiteks võimalik varastatud asjade kokkuostu või ladustamise koht," ütles ta.

Ka sellist infot, kui mitme eri varastatud telefoni positsioneerimised langevad kokku, saab politsei oma tegevuses ära kasutada. 

"Igal juhul soovitaks kadunud telefoni positsioneerimist võimaldavaid rakendusi kasutada, neist on kindlasti abi nii seadme kättesaamisel kui politsei töös," ütles Lants.

Tänane Äripäeva paberleht kirjutab, kuidas ennetada nutitelefoni kaotsiminekut või varastamist ja kuidas juba kadunud telefoni asukohta selgeks määrata.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755