29. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa e-lahendused muutuvad ettevõtjale mugavamaks 

Registrite ja Infosüsteemide Keskus (RIK) osaleb STORK 2.0 (Secure idenTity acrOss boRders linKed 2.0) kolmeaastases projektis eesmärgiga tagada Eesti ettevõtjatele turvaline autoriseeritud ligipääs Euroopa interneti süsteemidele ja samas lubada ka Euroopa ettevõtjatel elektrooniliselt kasutada e-riigi ning erasektori infosüsteeme ja portaale.

RIK direktori Mehis Sihvarti sõnul võimaldab piiriülese elektroonilise isikutuvastuse (eID) rakendamine edaspidi Euroopa ühtse siseturu teenuste paremat toimimist.

„Täna me juba suudame elektrooniliselt tuvastada välismaiseid füüsilisi isikuid, kuid ei suuda näha nende seoseid erinevate ettevõtetega. STORK 2.0 keskendubki ettevõtete elektroonilisele tuvastamisele, mille tulemusel saame edaspidi lubada ka Euroopa ettevõtetel Eestis elektrooniliselt juriidilisi isikuid asutada,“ ütles Sihvart.

STORK projekti eesmärgiks on soodustada ühtse ristkasutatava ja jätkusuutliku eID ala loomist ja kasutuselevõttu Euroopas nii füüsiliste kui juriidiliste isikute jaoks.

See projekt soodustab riiklikul ja Euroopa Liidu tasandil era- ja avaliku sektori koostööd piiriüleste avalike teenuste turvalise ja lihtsa kättesaadavuse tagamiseks. Neli pilootrakendust on kasutuses 12 kuud, keskendudes e-õppele ja akadeemilisele kvalifikatsioonile, e-pangandusele, ettevõtlusega seotud avalikele teenustele ning e-tervishoiule, et demonstreerida ristkasutatava eID võimalusi ja eeliseid reaalelus.

Projekt on EL-i kaasfinantseerimisega algatus konkurentsivõime ja innovatsiooni raamprogrammi (CIP) IKT poliitika toetusprogrammi (ICT PSP) raames.

Projektis osalevad 58 partnerit ja 19 riiki (Austria, Belgia, Tšehhi Vabariik, Eesti, Prantsusmaa, Kreeka, Island, Itaalia, Leedu, Luksemburg, Madalmaad, Portugal, Sloveenia, Slovakkia, Hispaania, Rootsi, Šveits, Türgi ja Ühendkuningriik).

STORK 2.0 projekti neli peamist eesmärki on järgmised:

·         Kiirendada eID kasutuselevõttu avalikes teenustes, koordineerides riiklikul ja ELi tasandil kampaaniaid üldise eID halduse arhitektuuri toetamiseks kogu Euroopas.

·         Maksimeerida sellealaste lahenduste rakendamist kogu ELis, rõhudes tugevasti avatud spetsifikatsioonidele ja pikaajalisele jätkusuutlikkusele seoses visiooniga eID-st kui pakutavast teenusest (osalevate Euroopa riikide ja majandusharude toetusel).

·         Soodustada täielikult toimivas raamistikus ja infrastruktuuris era- ja avaliku sektori koostööd, mis kasutab eID-d juriidiliste ja füüsiliste isikute turvaliseks ja ühtseks autentimiseks kogu ELis.

·         Korraldada neli piiriülest ja sektoriülest pilootrakendust, et katsetada ja demonstreerida ristkasutatava eID võimalusi ja eeliseid reaalelus.

Lisaks Registrite ja Infosüsteemide Keskusele osaleb projektis Eesti poolelt veel ka AS Sertifitseerimiskeskus.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755