Autor: Marek Mühlberg • 5. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

President Ilves kõneles Budapesti küberkonverentsil

President Toomas Hendrik Ilves kõneles eile kõrgetasemelisel Budapesti küberkonverentsil koos Euroopa Liidu välispoliitika juhi Catherine Ashtoni ja Rootsi välisministri Carl Bildtiga.

Ungari välisministeeriumi korraldatud rahvusvaheline konverents, mis tõi Budapesti paljude riikide mõjukad poliitikud, IT-spetsialistid ja eksperdid, keskendub kübervalla usaldusele ja julgeolekule.

President Ilvese sõnul tõlgendatakse küberkaitset sageli kui osa sõjalisest kaitsest, aga me peame mõtlema laiemalt, sest küberründed on tihti suunatud tsiviiltaristu vastu.

"Vastane, olgu selleks mõni riik või riiklikult toetatud häkkerid, saab anda küberlöögi meie avatud ühiskonna, näiteks panganduse, meedia, ka riigiasutuste võrkude pihta," ütles president Ilves.

"Eesti e-riik ühendab julguse ja oskuse kasutada infotehnoloogia lahendusi kodanike hüvanguks ning teisalt garanteerib selle turvalisuse. Me usaldame seda süsteemi," kinnitas Eesti riigipea, rõhutades riigi ja erasektori tiheda koostöö tähtsust kübervallas.

Lõpetuseks toonitas president Ilves, et Eesti ei toeta mingil juhul internetivabaduse reguleerimist ega tsenseerimist, sest: „Igasugune kindlustunne, ka küberjulgeolekus, ei saa tulla inimeste põhivabaduste arvelt." Presidendi sõnul tuleb leida õige tasakaal internetivabaduse ja internetiturvalisuse vahel.

Samal põhjusel on väga tähtis detsembrikuus Dubais toimuv International Telecommunications Union'i (ITU) konverents, mis määrab suuresti internetivabaduse tulevikusuunad. „Eesti on ja jääb igasuguste väljendusvabadust piiravate katsete vastaseks," ütles Eesti riigipea.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755