Autor: Rivo Sarapik • 26. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facebooki kasutajad kui laborihiired

Facebook pakub kiiret võimalust uute turundusideede testimiseks. Samas tuleb ka sotsiaalmeedias turundust puudutavatest reeglitest kinni pidada.

Lauri Siibold nimetab end turundusekperdiks, kes omab Facebookis lehekülge Dream On OÜ, mida ta ise "karvasekõhu naljaks" nimetab.  "Eks ta selline testpolügon on, selline, et vaadata neid erinevaid lahendusi kuidas kõmumeedia peale hakkab," ütleb ta. Siibold selgitab, et 95% inimestest sotsiaalmeedias ei adu üldse, kas ja kuidas nendega manipuleeritakse. "95% on sildikandjad, kes käivad mööda internetti ringi saamata aru, mis neil seljas on ja ülejäänud 5% on need, kes naeravad nende üle," jagab Siibold inimesed sotsiaalmeediamaastikul kahte gruppi. Facebook on tema sõnul kõige kiireim keskkond nn geriljaturunduse (madalad turunduskulud ja tavatud lahendused - toim) katsetamiseks.

Siibold nendib, et ühest küljest on Facebook hea keskkond katsetamiseks, ent tuntumatel kaubamärkidel peab eetiline piir olema selgem, samuti peab kampaania olema konservatiivsem.

Internetiturunduse eetikareeglitel ja seadustel ei ole erinevusi interneti välise turundusega. "Kehtivad samad põhimõtted, mis mujalgi reklaamis ja promotsioonis. Andmekaitseseadus, reklaamiseadus, Võlaõigusseadus kehtivad igal pool. Samuti toimib tarbijakaitse, neil on lausa oma kaebuse esitamise koht Facebookis. Ja siis on muidugi isiklik sisetunne," selgitab Internetiturunduse agentuuri DreamGrow asutaja Priit Kallas seda, millest turundaja juhinduma peab.

Millega ettevõtted enim Facebookis turundades eksivad, loe pikemalt tänasest Äripäevast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755