Autor: Marek Mühlberg • 5. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu muutis avaliku teabe seadust

Täna, 5. detsembril toimus Riigikogus avaliku teabe seaduse muutmise seaduse eelnõu (263 SE) kolmas lugemine. Niinimetatud Open Data eelnõu võeti vastu 59 poolthäälega, vastu polnud ükski saadik.

Riigikogu liikme Priit Toobali sõnul on avaliku teabe seaduse muutmise seaduse eelnõu eesmärk avaliku teabe taaskasutatavaks tegemise abil stimuleerida uute toodete ja ka teenuste loomist erasektori poolt.

"Eelnõu algatamise vajadus seisneb Euroopa Komisjoni osutatud rikkumiste parandamises Eesti õiguskorras. Komisjon on osutanud, et Eestis ei ole tagatud avaliku teabe taaskasutamisega seotud õigused või ole need lahendused kehtivas õiguses piisavalt õigusselged," lisas Toobal.

Eesti Interneti Kogukonna juhatuse esimees Elver Loho tõdes, et kinnitatud eelnõu on mõistlik kompromiss. "Hiljemalt aastaks 2015 saab avaandmed tasuta kätte ning nüüd on alust loota, et kõik uued andmekogud saavad juba algusest peale tasuta olema," märkis Loho.

Eelnõu osas tegid ettepanekuid Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit, MTÜ Eesti Interneti Kogukond ning Justiitsministeeriumi ja MKM-i esindajad.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755