Autor: Ken Rohelaan • 13. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amazon võitis hinnalahingu Apple'i vastu

Euroopa Liidu regulaatorid lõpetasid e-raamatute hindade monopolivastase uurimise, nõustudes Apple'i ja veel nelja kirjastaja pakkumisega vähendada Amazonile ja teistele jaemüüjatele hinnapiirangut, vahendas Reuters.

Otsuse kohaselt saab Amazon müüa e-raamatuid konkurentidest odavamalt, mis peaks lootuste järgi suurendama käivet ja klientide arvu.

Euroopa Komisjoni rahandusvoliniku Joaquin Almunia sõnul taastavad Apple'i ja ülejäänud nelja kirjastaja esitatud kohustused tavapärased konkurentsitingimused praegusel uuel ja kiiresti liikuval turul e-raamatute ostjate ja lugejate kasuks.

Apple ja kirjastajad tegid ettepaneku lubada jaemüüjatel seada hinnad või allahindlused kaheks aastaks ning katkestada "enim soositud riigi" lepingud viieks aastaks.

Taolised tingimused keelavad kirjastajatel tegemast tehinguid rivaalidega, kes müüksid e-raamatuid odavamalt kui Apple.

Kokkulepped, mis kriitikute sõnul takistavad Amazonil ja teistel jaemüüjatel Apple'i kulutusi alla lüüa, viisid Euroopa Liidu monopolivastase uurimiseni eelmise aasta detsembris.

Euroopa Liidu reegleid rikkuvad ettevõtted võivad süüdi mõistmise korral saada trahvi kuni 10% ülemaailmsest müügist, mis Apple'i puhul tähendaks 2012 fiskaalaasta põhjal kuni 15,6 miljardi dollarilist summat.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755